• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

22.01.2022

10:37

SVI IMAMO OVO POSUĐE U KUĆI, A ONO JE PUNO OTROVA! Odmah izbacite ovakve šerpe iz upotrebe - mogu da ugroze zdravlje

Društvo

SVI IMAMO OVO POSUĐE U KUĆI, A ONO JE PUNO OTROVA! Odmah izbacite ovakve šerpe iz upotrebe - mogu da ugroze zdravlje

Podeli vest

Čak i posuđe može biti puno otrova, a stručnjaci savetuju da je za korišćenje najbolje emajlirano posuđe

Nedavno su sa tržišta u Srbiji povučene šoljice, tanjiri i posude poznatog brenda jer se ispostavilo da nisu bezbedne za upotrebu.

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima.

- One mogu da sadrže kako u svojoj strukturi metal, tako mogu da sadrže i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu lepotu posuđu - objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, iz Inovacionog centra Hemijskog fakulteta.

Foto: Pixabay

Bacite staro izgrebano pouđe

Koji materijal je najbezbedniji?

Kada je reč o kupovini posuđa mnogim potrošačima je najbitnije kako ono izgleda, međutim tu se pravi krucijalna greška. Mnogi ne obraćaju pažnju na materijal kao ni na deklaraciju.

Stručnjaci savetuju da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe, a najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku. 

Emajl je zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Svako ko posumnja da je kupio proizvod koji nije bezbedan za upotrebu može da podnese prijavu Ministarstvu trgovine.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija