• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

23.01.2022

12:45

Evo kada se radi PCR, a kada ANTIGENSKI test! RAZLIKA JE U OVOME!

Društvo

Evo kada se radi PCR, a kada ANTIGENSKI test! RAZLIKA JE U OVOME!

Podeli vest

PCR testovi mogu da detektuju male deliće genetskog materijala koronavirusa u uzetom uzorku. Test funkcioniše tako da amplificira odnosno radi kopije tog genetskog materijala ako je prisutan u uzorku osobe, objasnili su američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC)

Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava tom testu da detektuje veoma male deliće virusa u telu, što ih čini visokoosetljivima u dijagnostikovanju kovida, navodi CDC.

Iako osetljivost testa može da bude pozitivna za detekciju koronavirusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to znači da rezultat PCR testa može da bude pozitivan i nakon što više niste zarazni, piše CNN, a prenosi Blic.

PCR test može da pokaže i da ste pozitivni na koronavirus tri ili četiri nedelje nakon što ste se oporavili zato što detektuje zarazu koja je prošla i male deliće virusa koji se i dalje umnožavaju - tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka dr Leana Ven i dodaje da sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test.

- Pravo vreme za testiranje PCR testom je kada znate da ste imali kontakt sa osobom suspektnom na koronavirus koja ima simptome i kada želite da saznate da li ste se i vi zarazili - kaže dr Albert Ko, profesor na Školi javnog zdravlja na univerzitetu Jejl.

Foto: AP/Photo

- Spoznajom da li ste se zarazili koronavirusom u što ranijoj fazi možemo vam pomoći da otkrijete da li ste zarazni za druge ljude, šta reći vašim bliskim kontaktima za njihovu ličnu sigurnost i možete to da podelite sa svojim lekarom kako biste mogli sa njim da razgovarate o simptomima i kako bi mogao da prepiše terapiju ako je ona potrebna - kaže epidemiolog Emili Somers. Brzi antigenski test je ono što vam treba nakon preležanog kovida više dana i kada želite da potvrdite da više niste zarazni za druge ljude.

- "Zaražen" znači da imam virus u sebi, a "zarazan" znači da luči dovoljno virusa da može da zarazi nekog drugog - pojašnjava dr Ko.

Trenutne smernice CDC za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele da ga urade, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebalo bi da ostanu u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu da prekinu izolaciju, ali trebalo bi da nose masku sve do desetog dana od pojave simptoma.

- Iako brzi antigenski test ima nižu osetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i verovatno otkriva da ste više zarazni - objašnjava dr Ko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LAŽNO NEGATIVNI! Evo zbog čega je PCR test pouzdaniji od antigenskog i kada je on NEOPHODAN!
Društvo

LAŽNO NEGATIVNI! Evo zbog čega je PCR test pouzdaniji od antigenskog i kada je on NEOPHODAN!

Omikron je, po svemu sudeći, zavladao u Srbiji pošto je prošle nedelje već zabeležen novi negativni rekord od čak 9.122 novozaraženih u danu, a taj broj bi verovatno bio i veći da su svi koji imaju simptome korone bili na PCR testu. Naime, iskustva mnogih obolelih pokazali su da je PCR test znatno pouzdaniji nego brzo, antigensko testiranje, koje lako može dati lažni negativni rezultat

11.01.2022

13:51

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija