• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Šajkača

23.01.2022

17:38

TURSKI VOJNIK KOJI SE BORIO ZA SRBE U PRVOM SVETSKOM RATU! Šefhet Halilović je sa mitraljezom čekao Nemce dok se sve oko njega rušilo i raznosilo u prah i pepeo!

Društvo

TURSKI VOJNIK KOJI SE BORIO ZA SRBE U PRVOM SVETSKOM RATU! Šefhet Halilović je sa mitraljezom čekao Nemce dok se sve oko njega rušilo i raznosilo u prah i pepeo!

Podeli vest

Šefhet Halilović, učestvovao je kao turski vojnik u Kumanovskoj bici, boreći se protiv Srba

Teško ranjen prenet je u Beograd, gde je lečen sa ostalim srpskim ranjenicima. Nije se vratio u Kumanovo, za Beograd ga je vezala ljubav prema jednoj devojci sa Senjaka.

Već pri prvom napadu Austrougara, Šefhet se prijavio kao dobrovoljac na frontu. Već na početku borbe biva ponovo ranjen, međutim i pre nego što se skroz oporavio, vraća se na front. Šefhet je imao srce koje je tako toplo kucalo za Srbina, protiv koga se na Kumanovu borio, i dušu koja je iskreno ljubila Srbe.

Kad je nastalo ono strahovito bombardovanje Čukarice i Ade Ciganlije, kad se svuda rušilo, lomilo i raznosilo u prah i pepeo, Šefhet je sa svojim mitraljezom na „Pobedi“ čekao naređenja, koja su brzo stigla.

Posada Male Ade traži municiju. „Pobeda“ natovarena municijom hita Maloj Adi. Ali je već bilo kasno. Pobeda“ se povukla na Čukaricu, ali je Šefhet sa ostalim drugovima skinuo mitraljez sa čamca pa odmah uleteo u streljački stroj u centru Ade. Šefhet je kosio nemačke redove.

Nemački redovi proređeni mrtvim i ranjenim uskolebali su se. Šefhet ostavlja mitraljez, skida karabin s leđa, pa sa tri svoja druga juriša na Nemce. U kiši zrna toga mitraljeza Šefhet izrešetan zrnima pada u naručje svojih drugova.

 

 

Šefhetu se još ne odlazi sa ovog bojnog poprišta i ako i sam vidi svoj skori kraj. Hoće da ostane tu do kraja, na toj grudi, koju je i po drugi put zalio svojom plemenitom krvlju, da tu počiva večiti san, na domaku one koju je silno ljubio.

Drugovi ga sa suzama gledaju, odnose ga na topčidersku železničku stanicu, gde jedan teretni voz prima ranjenike.

Voz je tiho i bez piska ulazio u mladenovačku železničku stanicu, da ne probudi one koji su našli mir i večiti san. Voštanica je dogorevala nad skrštenim rukama Turčina Šefheta Halilović, koji dragovoljno dade svoj život za srpski Beograd. NJegov se pogled zanavek ugasio.

Na granatiranom Senjaku, njegova verenica leži raznesena kao i mnoga druga nevina stvorenja koja su se zatekla u orkanu svirepog rata. Igrom sudbine oni su umrli u isto vreme. Sjediniti su svoju ljubav u jezivoj smrti.

Večna slava svim herojima odbrane Beograda!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija