• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

25.01.2022

08:28

ZAŠTO JE BRZI TEST JEDAN DAN NEGATIVAN, A SUTRADAN POZITIVAN - Rešena misterija koja muči mnoge!

Društvo

ZAŠTO JE BRZI TEST JEDAN DAN NEGATIVAN, A SUTRADAN POZITIVAN - Rešena misterija koja muči mnoge!

Podeli vest

Mnogima se desilo da su na prvom antigenskom testiranju negativni, a već sutradan stiže pozitivan rezultat

Mirjana Sarkić iz Udruženja privatnih laboratorija odgovorila je na pitanje koje muči mnoge  - zašto se dešava da antigenski test pokaže jedan dan negativan rezultat, a već sutradan stiže pozitivan nalaz. 

Foto: Printskrin /RTS

Mirjana Sarkić ističe da osetljivost antigenskog testa zavisi i od trenutka kada se radi

Ona je gostujući u Beogradskoj hronici istakla da je pcr test zlatna sredina, a da osetiljovost antigenskog testa zavisi od trenutka kada se radi.

U privatnim laboratorijama rade se samo brzi antigenski testovi, dok se u javnosti postavlja pitanje njihove pouzdanosti u odnosu na pi-si-ar.

Sarkićeva ističe da je pi-si-ar "zlatni standard" koji tačno detektuje virus, dok antigenski mogu u jedan do tri odsto slučajeva, što piše i u uputstvu za testove, da daju lažnu reaktivnost na neki drugi virus.

Foto: Marko Đoković

Od čega zavisi osetljivost antigenskog testa

- Antigenski test uvek ima jedan do tri odsto mogućnosti da ima neku međusobnu kros-reakciju, smanjenu specifičnost - navodi Sarkićeva.

Osetljivost antigenskog testa zavisi, dodala je, i od trenutka kada se radi.

- Na samom početku bolesti on može da bude negativan - napomenula je Sarkićeva i navela da su imali slučajeve da je test jedan dan negativan, a sutradan pozitivan.

Zato uvek uz rezultat, ako neko ima simptome, pacijentu kažu da se javi doktoru ili da ponovi test za jedan dan, istakla je gošća Beogradske hronike.

Ističe da sve zavisi od koncentracije virusa koji je neko primio.

- Ako je neko primio visoku dozu virusa, taj antigenski test je pouzdano pozitivan - navodi Sarkićeva.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Minimax

pre 2 godine

Još jedna prodana bitanga i ništa više. Izumitelj RT PCRa je rekao da se ovim ne može utvrditi bolest a ona to naziva zlatnim standardom. Đubre

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17