• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

25.01.2022

09:57

OMIKRON KOD DECE - MLAĐI IMAJU PROBLEM SA DISANJEM, a stariji mališani imaju OVE SIMPTOME!

Društvo

OMIKRON KOD DECE - MLAĐI IMAJU PROBLEM SA DISANJEM, a stariji mališani imaju OVE SIMPTOME!

Podeli vest

U ovom do sada najjačem talasu korone pogođeni su i najmlađi, međutim omikron daje uglavnom umereno blagu sliku kod dece

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečijim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Prema njenim rečima, omikron se brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Foto: Printskrin/ RTS

Dr Rsovac kaže da omikron retko kada daje tešku sliku kod dece

Simptomi kod dece:

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac kaže da što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije - su ređe zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se "spusti" - kada zahvati donje respiratorne puteve - slika kašlja i otežanog disanja.

- Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porsta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma - rekla je dr Rsovac.

Školarci i korona

Ono što je ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porast broja pacijenata te uzrasne kategorije.

- Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa, postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja među školskom decom, da ćemo naredne dve nedelje ući u mirniju fazu - kaže ona.

Dala je savet da deca koja imaju visoku febrilnost, koja odbijaju tečnost, ne mogu da dobro unose hranu, treba da odmah budu odvedena pedijatru na pregled.

Starijoj deci potrebno je da se daju simptomatski lekovi, a ako posle 24 do 48 sati ne prolazi da dođu kod pedijatra.

- Videćemo za četiri do osam nedelja kako će se dečija populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma - zaključila je dr Rsovac.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija