• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.01.2022

15:37

OŠTRA ZIMA NE PRIJA NI PSIMA! Zaštitite svoje ljubimce od hladnoće - Sneg i mraz mogu biti VEOMA OPASNI ZA NJIH!

Pixabay

Društvo

OŠTRA ZIMA NE PRIJA NI PSIMA! Zaštitite svoje ljubimce od hladnoće - Sneg i mraz mogu biti VEOMA OPASNI ZA NJIH!

Podeli vest

Ledeni dani u Srbiji i sneg koji je prekrio našu zemlju ne predstavljaju problem samo ljudima već i našim kućnim ljubimcima

Izuzetno hladno vreme i sneg koji je napadao ovih dana u Srbiji može biti veoma opasno po pse. Zato je važno da svog ljubimca na vreme zaštitite od hladnoće koja vreba napolju.

Kratkodlaki i golokoži psi, kao i štenici ili oni koji imaju već neko oboljenje teško podnose zimu i niske temperature. S toga je potrebno utopliti ljubimca pre izlaska napolje.

Foto: Pixabay

Vodite računa o šapicama

Obucite psa

Danas u gotovo svim specijalizovanim radnjama za ljubimce možete pronaći odeću za utopljavanje - odelo koje će im zagrejati telo od vrata do repa.

Međutim, treba voditi računa o veličini džempera ili jaknice koju ste izabrali za svog psa, jer neodgovarajući broj može predstvaljati smetnju pri kretanju životinje, kao i dugmići ili šnirovi koji bi mogli da unervoze vašeg ljubimca.

Savetuje se da dvorišnim psima utoplite kućicu.

Na pod stavite karton, a preko toga ćebe kako bi im izolacija bila što bolja, a toplota se zadržala. Češće menjajte vodu za piće i pazite da se ne zaledi.

Rase koje imaju dužu dlaku i krzno ne bi trebalo dodatno utopljavati, jer treba uzeti u obzir njihovu unutrašnju temperaturu tela.

Foto: Pixabay

Rase koje treba utopliti

Čivava, patuljasti pinč i francuski buldog su idealne rase za stan ili kuću. Međutim ni ovi psi ne podnose hladnoću, pa im tokom šetnje obavezno treba obući jaknicu. 

Maltezeri su kućni ljubimci koji ne podnose hladnoću, ali ni preveliku vrućinu. Često su dresirani da obavljaju nuždu na posebnoj peleni namenjenoj kučićima. Ipak ukoliko imate ovu rasu i izvodite maltezera napolje dobro ga obucite.  

Jazavičari imaju telo koje je blizu tla pa je topla i nepromočiva odeća obavezna u zimskom periodu. 

Vodite računa o šapama

Zbog boravka na snegu i ledu i veoma niskih temperatura koje se ovih dana spuštaju i do -15 stepeni, psi imaju problem sa šapama. Naime, jastučići kreću da ih bole, a javljaju se i grčevi u mišićima.

Kako bi sprečili povrede šapica, pre izlaska ih namažite vazelinom, pčelinjim voskom ili nevenovom kremom, a po povratku iz šetnje obavezno ih operite mlakom vodom i očistite od soli koju posipaju zbog leda.

Ne dajte da ližu sneg

Napolju se protiv leda koriste razne hemikalije kao i so, koji mogu biti opasni za psa ukoliko ih proguta. Hladan i zagađen sneg mogli bi da dovedu do neke infekcije ili upale grla, pa vodite računa da tokom šetnje ne ližu i ne jedu sneg.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija