• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

26.01.2022

12:42

STIŽU UVEĆANE PENZIJE! Povišica od 5,5 odsto, a evo ko je prvi na spisku za isplatu!

Informer

Društvo

STIŽU UVEĆANE PENZIJE! Povišica od 5,5 odsto, a evo ko je prvi na spisku za isplatu!

Podeli vest

Sa povećanjem od 5,5 odsto prosečna penzija u Srbiji će iznositi oko 31.000 dinara

Penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti prvi će dobiti januarsku penziju uvećanu za 5,5 odsto, a isplata će početi u sredu, 2. februara.

Sa povećanjem od 5,5 odsto prosečna penzija u Srbiji će iznositi oko 31.000 dinara.

Prema kalendaru isplata u februaru samostalcima će isplata početi u sredu, i onima koji primanja dobijaju preko tekućih računa i korisnicima kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima. Sledeći na redu za isplatu su vojni i poljoprivredni penzioneri koji penzije dobijaju preko tekućih računa.

Njima će primanja početi da pristižu 5. februara, a penzionerima ovih kategorija kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima, dva dana kasnije, dakle 7. februara. Kao i obično, penzije će poslednji dobiti penzioneri iz kategorije zaposlenih.

Oni koji penzije dobijaju preko tekućih računa, penzije će dobiti 9. februara, a ostali dan kasnije.

Novi uslovi za penzionisanje

Od 2022. važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji dame podnesu ovih dana, ali i svih narednih zaključno sa ovom godinom, podleže novim, rigoroznijim uslovima

Od ove godine žene u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Za muškarce uslov ostaje isti, pa tako u starosnu penziju  idu po starom, sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Praktično, oni koji imaju veću penziju, vrednosno će dobiti "deblju kovertu", ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 825 i 1.100 dinara više. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara

Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od februara primaće oko 1.650 dinara više nego u decembru 2021.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Stižu povećane penzije od 5,5 odsto

Švajcarski model

Penzije će u ovoj godini rasti po švajcarskom modelu.

Taakvo obračunavanje u Srbiji je stupilo na snagu u januaru 2020. godine, i to praktično znači usklađivanje rasta sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

"Švajcarska formula", inače, bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006. kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, a u okviru tadašnjeg aranžmana MMF. Od tada su penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Podsetimo, penzioneri će od države dobiti 10. februara i 20.000 dinara.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija