• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/b92

28.01.2022

13:35

OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE! Prenosi se sa životinja na ljude, a naučnici upozoravaju na jednu stvar!

Reuters

Društvo

OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE! Prenosi se sa životinja na ljude, a naučnici upozoravaju na jednu stvar!

Podeli vest

Novi soj koronavirusa NeoKoV, može se preneti sa životinja na ljude i ne može biti "unakrsno neutralisan" antitelima koja ciljaju kovid upozoravaju kineski naučnici

Kineski naučnici upozorili su na "potencijalnu pretnju po biološku bezbednost" koju predstavlja novi soj koronavirusa NeoKoV, koji se može preneti sa životinja na ljude i ne može biti "unakrsno neutralisan" antitelima koja ciljaju kovid.

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, "neočekivano su otkrili" da soj NeoKoV otkriven u Južnoj Africi i njegov "bliski srodnik" PDF-2180-CoV "mogu efikasno koristiti neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša ( ACE2) i ljudski ACE2 za ulazak", prenosi RT.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju kovida 19, takođe koristi ACE2 da uđe u ljudsko telo.

Foto: Beta

Otkriven novi soj korone

Novi soj zagonetka

Predizdanje, objavljeno na portalu Biorxiv, navodi da infekcija sojem koji sada cilja slepe miševe, "ne može biti unakrsno neutralisana antitelima koja ciljaju SARS-CoV-2 ili MERS-CoV".

Priznajući da priroda NeoCoV-a "ostaje zagonetna", naučnici upozoravaju na "potencijalnu pretnju ljudskoj biološkoj bezbednosti, uz visoku stopu smrtnosti i stopu prenosa".

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je "progenitor" varijante omikrona, koja je izazvala novi talas infekcija širom sveta i koja je sada dominantna u mnogim zemljama, "preskočila sa ljudi na miševe, brzo akumulirala mutacije koje su pogodile zarazom tog domaćina, a zatim se vratila na ljude".

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija