• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.M.

30.01.2022

20:39

STIDITE SE! RTS bez najave i objašnjenja ukinuo tumača znakovnog jezika za gluve osobe

printscreen

Društvo

STIDITE SE! RTS bez najave i objašnjenja ukinuo tumača znakovnog jezika za gluve osobe

Podeli vest

Javni servis Republike Srbije više puta pokazao da nije javni servis svih građana Srbije. Međutim, u jednom su bili pioniri, a to je prenos Dnevnika sa tumačem znakovnog jezika za gluve i nagluve osobe. Sada su i to ukinuli

Na ovu sramnu odluku RTS ukazao je Mihailo Gordić, član Izvršnog odbora Saveza gluvih i nagluvih Srbije. 

Gordić je na svom Fejsbuk profilu detaljno opisao problem i naglasio da je pisao RTS-u, međutim, odgovor nije dobio. 

- Gluve osobe su imale priliku da skoro dve godine prate udarnu informativnu emisiju RTS1 RTS, Dnevnik 2 i da na taj način budu uključeni u društvene tokove... Te informacije su bile prozor u svet malom broju ljudi. RTS Internet portal RTS-a je pokazao da može da prati evropsku praksu dostupnosti informacija i da zaista bude Servis svih građana RS. Rešen da zasija u novom ruhu, rukovodstvo RTS-a je rešilo da taj prozor zatvori i da ugasi svetlo zajednici gluvih. Od subote Dnevnik2 RTS više se ne prevodi na srpski znakovni jezik. Boriću se da do promene ove odluke dođe brzo i pozivam sve kojima je to važno da mi se pridruže! - napisao je Gordić.

Foto: Mihailo Gordic printscreen

 

Dok u komentaru Saveza piše da je RTS samo poslao tumača kući i da nikoga nisu obavestili kako i zbog čega je došlo do ove odluke.

- Rts je samo obavestio tumača (koji je došao na posao) da se više neće prevoditi. Nije obavestio Savez niti je dao obrazloženje. Na mail nam rukovodstvo RTS nije odgovorio. Tako da obrazloženje nemamo. Tek tako su nas isključili - piše u komentaru. 

Povodom ove odluke čitav dan smo zvali za komentar Dragana Bujoševića, generalnog direktora RTS, kao i Nenada Lj. Stefanovića, urednika informativnog programa RTS, takođe slali smo poruke i imejlove, ali smo ostali bez ikakvog odgovora.

Zanimljivo je to da se RTS već godinama "bori" za gluve i nagluve, da često iznosi u javnost problem dostupnosti informacija za ovu kategoriju ljudi, te su po ovom pitanju bili najglasniji već godinama, dok odjednom, bez ikakve najave, nisu uskratili tumača za znakovni jezik gluvim i nagluvim osobama. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17