• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.01.2022

00:05

GOREO HILANDARSKI SKIT SVETOG VASILIJA NA SVETOJ GORI! Plamen zahvatio konak, ali je crkva spasena!

Informer

Društvo

GOREO HILANDARSKI SKIT SVETOG VASILIJA NA SVETOJ GORI! Plamen zahvatio konak, ali je crkva spasena!

Podeli vest

Veliki požar zahvatio je večeras skit Svetog Vasilija, koji pripada manastiru Hilandar na Svetoj gori, saznaje Informer!

Prema našim informacijama, vatra je zahvatila konak, koji je u velikoj meri izgoreo, ali je na sreću crkva posvećena Svetom Vasiliju spasena.

Foto: Informer

Brzom reakcijom vatrogasaca i hilandarskih monaha, sa tri vozila, požar je lokalizovan. Niko nije stradao i objekat nije pretrpeo veću materijalnu štetu.

Požarom nisu ugroženi crkva iz 14. veka i ostaci palate i kule kralja Milutina.

Reč je o utvrđenju Hrusija na obali mora, tri kilometra udaljenom od manastira Hilandar, koje je u dugoročnom planu da bude obnovljeno.

Foto: Informer

Hrusija je malo, zasebno utvrđenje na obali mora sa visokom kulom, na čijem je vrhu, dok nije srušena, bila kapela posvećena Svetom Spasu.

Izgrađeno je nakon što je hilandarski iguman Kirijak zamolio kralja Milutina da, zbog velike opasnosti od gusara, obezbedi manastir sa mora.

Foto: Informer

U dvorištu utvrđenja je Milutinov sin, kralj Stefan Dečanski u trećoj deceniji 14. veka sagradio hram s trodelnim oltarskim prostorom, jednom kupolom i pripratom.
Požar je, kako saznajemo, ugašen pre pola sata, a ali je materijalna šteta velika.

Skit Svetog Vasilija nalazi se na imanju srpskog manastira Hilandar na Svetoj gori Atonskoj. Sagradio ga je srpski kralj Stafan Dečanski u trećoj deceniji XIV veka.

Foto: Informer

Posvetio ga je Svetom Vasiliju, zbog čega se od tog vremena Hrusija naziva i Sveti Vasilije. S obzirom na to da su uz hram i kulu izgrađene i kelije u koje su se nastanili monasi, kula je danas skit manastira Hilandar.

Skitovi predstavljaju skup kelija, koje se formiraju u okviru jednog manastira, i u kojem žive manja monaška bratstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dijaspora

pre 2 godine

Pucnjava sa Albancima, sad ovo, slucajnost?

Vuk

pre 2 godine

Koji je uzrok pozara? Malo, malo pa nesto gori u Hilandaru. Ili ima retardiranih monaha ili se namerno podmece. Ko ce to ispitati?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija