• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.02.2022

10:57

NEIZVESNO KAKO ĆEMO PUTOVATI U ZEMLJE EU! Danas počinje primena pravila o digitalnom kovid sertifikatu!

AP Photo/Andrew Medichini

Društvo

NEIZVESNO KAKO ĆEMO PUTOVATI U ZEMLJE EU! Danas počinje primena pravila o digitalnom kovid sertifikatu!

Podeli vest

U Evropskoj uniji od danas počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od devet meseci od kompletiranja primarne vakcinacije, a direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da još nije izvesno da će sve zemlje članice EU prihvatiti tu preporuku

Seničić je podsetio da i prošle godine kada je Evropska komisija dala određene preporuke za putovanja, nisu ih sve zemlje članice prihvatile.

- Evropska komisija je dala preporuke članicama EU da se pre svega zeleni sertifikati na jednistven način ograniči za one koji su potpuno vakcinisati. Tu se misli na one koji su primili vakcine koje se primaju u jednoj dozi ili one koji su primili vakcine u dve doze, devet meseci od momenta od kada je vakcina primljena - rekao je Seničić za TV Pink.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović/informer

Objašnjava da se na taj način ne uzima više u obzir epidemiološka situacija u zemlji iz koje putnik dolazi, već da se isključivo vodi računa o pojedinačnim statusu putnika koji ulazi u zemlje EU.

- Očekuje se narednih dana da pojedine zemlje EU počinju da se prilagođavaju ovim standardima. Ne mogu da kažem da će sve zemlje prihvatiti ove preporuke jer smo imali situaciju i prošle godine kada je Evropska komisija dala određene preporuke, ali nisu se sve članice EU tome prilagodile - naveo je Seničić.

Dodaje da i dalje ostaje nejasno da li ćemo putovati onako kako bismo voleli.

Seničić je naglasio da prema novoj preporuci EU oni koji imaju buster dozu, odnosno tri doze vakcine, da nema ograničenja trajanja buster doze.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Aleksandar Seničić

Kaže da oni koji su vakcinisani mogu već da planiraju putovanja u EU, ali da očekuje da će se konačne informacije o načinu ulaska u pojedine zemlje znati krajem febuara, početkom marta.

S druge strane, uveren je da neće biti i neke velike razlike za nevakcinisante te da bi oni mogli da putuju sa nekim od negativnih testova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija