• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

02.02.2022

10:34

EPIDEMIJA OPAKOG VIRUSA UZIMA VELIKI DANAK I U OBRAZOVANJU! KORONA "UBILA" ŠKOLE - Đaci sve više zaostaju u znanju!

Društvo

EPIDEMIJA OPAKOG VIRUSA UZIMA VELIKI DANAK I U OBRAZOVANJU! KORONA "UBILA" ŠKOLE - Đaci sve više zaostaju u znanju!

Podeli vest

Za dve godine, koliko traje epidemija, deca su više od godinu dana nastavu pratila onlajn od kuće, zbog čega su mnogo manje učila

Za dve godine epidemije koronavirusa učenici u Srbiji više od godinu dana nisu odlazili u školu, zbog čega sve više zaostaju u obrazovanju i imaju ogromne 'rupe u znanju', upozoravaju stručnjaci.

Nadležni državni organi uložili su dosta truda u organizovanje onlajn nastave, ali ovaj vid predavanja nije najbolji za decu, a najveći problem je što učenici nisu imali direktnu komunikaciju sa nastavnicima. Takođe, nastava od kuće olenjila je đake, a roditelji su im masovno pomagali oko domaćih i kontrolnih zadataka, koje su često oni radili umesto dece.

Pomoć roditelja

Deca, kada su kod kuće, nisu toliko koncentrisana, slabije prate nastavu onlajn, a tu su i roditelji, koji im pomažu i rade umesto njih
Jasna Janković

Nazadovali godinu dana

Najnovije istraživanje Unicefa pokazuje koliko je pandemija uticala na kvalitet učenja i na znanje koje deca stiču.

- Veliki broj roditelja smatra da je većina dece manje motivisana kada je na nastavi od kuće. Čak 58 odsto dece, veruju, uči lošije nego pre pandemije, dok 35 odsto misli da uči isto kao i pre... Čak 70 odsto roditelja čija deca imaju od sedam do 12 godina moralo je da uči sa njima, dok samo 22 odsto nikada nije pomagalo deci... - pokazali su, između ostalog, rezultati ovog istraživanja.

Foto: Shutterstock

Pandemija uticala na kvalitet učenja i na znanje

Profesor na Filozofskom fakultetu dr Aleksandar Baucal kaže da nema nikakve sumnje da korona 'ubija' školstvo i obrazovanje kako u Srbiji, tako i u celom svetu.

- Svi smo svedoci da su se školstvo i obrazovanje poremetili tokom epidemije... Holandija je radila opsežno istraživanje koje je pokazalo da su učenici za ove dve godine efektivno izgubili najmanje jednu godinu školovanja. Taj rezultat je sasvim sigurno isti, ako ne i gori, kod nas u Srbiji. Onlajn nastava iz mnogo razloga nikada ne može da ima efekte kao neposredna, klasična nastava... - objašnjava Baucal.

Nisu motivisani

Veliki broj roditelja smatra da je većina dece manje motivisana za rad kada je na nastavi od kuće
Aleksandar Baucal

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da će obrazovanje u Srbiji tek platiti danak epidemiji!

- Kada se sve sabere i oduzme, deca su zaista puno dana provela van školske klupe i to nikako i ni za koga nije dobro. Deca, kada su kod kuće, nisu toliko koncentrisana, slabije prate nastavu onlajn, a tu su roditelji, koji im pomažu oko kontrolnih i domaćih zadataka i često rade zadatke umesto dece... Sve je to negde normalno i ljudski, ali nije dobro za decu. Drugo, mi nismo mogli ni da imamo te češće provere znanja i obnavljanje gradiva, jer je samo bilo važno da se pređu sve lekcije i da se odradi ono osnovno ocenjivanje. Ako je za ikakvu utehu, ništa bolji rezultati nisu ni u Evropi ni svetu. Svi na svetu, nažalost, snosimo posledice korone... - kaže Jankovićeva.

Strašne posledice

Prema rečima naše sagovornice, nikoga ne bi trebalo da čude činjenice o manjem nivou znanja učenika osnovnih i srednjih škola.

- Bojim se da ćemo tek videti strašne posledice po obrazovanje. Ne možete ni u koga da uperite prstom i okrivite ga, jer ovo je veliki, globalni problem... Jednostavno, mi u prosveti smo navikli na tradicionalno obrazovanje, na redovnu nastavu, na dolaske u škole, druženja, ekskurzije, socijalnu edukaciju đaka, obnavljanje gradiva, regularne kontrolne zadatke, provere znanja, popravljanje ocena... Međutim, usled epidemije to sve nije moglo da se realizuje i da bude nalik sistemu kakav smo imali do sada - rekla je Jankovićeva.

Foto: Printsceen

Đacima će trebati vremena da se naviknu da idu svaki dan u školu

Profesor dr Aleksandar Baucal kaže da ćemo tek osetiti kratkoročne i dugoročne posledice pandemije na obrazovanje.

- Deca sada ponovo treba da se naviknu na redovno obrazovanje, da svaki dan idu u školu, da časovi traju 45 minuta... Dalje, problem je i to što sada moramo da promenimo iz korena način na koji deca uče - kaže on.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija