• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

02.02.2022

08:04

Beograđanka pozvala majstora... Došao je, uzeo pare da kupi novi deo i nikada se više nije javio! Evo KAKO DA PREPOZNATE PREVARANTE!

Društvo

Beograđanka pozvala majstora... Došao je, uzeo pare da kupi novi deo i nikada se više nije javio! Evo KAKO DA PREPOZNATE PREVARANTE!

Podeli vest

Ovih dana je doći do dobrog majstora prava mukama - malo ih je, imaju mnogo posla, a to sve je prevarantima omogućilo slobodnije "kretanje". Kada se pokvare bojler, mašina za sudove, klima-uređaj svaki dan čekanja je kao godina, a to mnoge natera da potraže bilo koga preko oglasa

Dobar majstor zlata vredi, ali, s obzirom na to da ih je sve manje i da se sve teže nalaze, za one koji su još uvek maheri svog zanata danas se prave liste čekanja. Može da prođe i više od pola godine dok provereno dobar zanatlija ne pronađe slobodan termin. 

"Imali smo problem i tražili smo električara. Nažalost, nismo mogli da ga nađemo po preporuci, nego smo ga našli putem oglasa. Došao je, saopštio nam da nam fali određen deo, sam se ponudio da može taj deo da kupi, dali smo mu pare, on je otišao i nikad se više nije javio. Zvali smo ga naravno, međutim uopšte nije bilo ni traga ni glasa. On je uzeo pare i otišao", ispričala je jedna sugrađanka.

Neki prevaranti se predstavljaju kao radnici državnih preduzeća.

"Nažalost, dešava se poprilično često da građanima i našim potrošačima dolaze nesavesni majstori koji se predstavljaju kao radnici našeg preduzeća. Pre svega želim da naglasim da građani znaju da su naši radnici u obavezi da nose službene legitimacije i bilo ko od građana može da pozove naš kontakt-centar i da proveri da li su u pitanju naši radnici", kaže Jelena Pronić iz "Beogradskog vodovoda" za RTS.

Foto: Shutterstock

Ono što je ključna razlika, ističe Pronićeva, jeste da oni svoje usluge i bilo kakve izlaske na teren ne naplaćuju.

Predračun obavezan za popravke skuplje od 5.000 dinara

Nepoznate osobe su u martu prošle godine ubacivale letke u sandučiće stambenih zgrada u kojima su vlasnike stanova pozivali da zamene radijatore zbog lošeg kvaliteta. Lažno su se predstavljali kao radnici "Beogradskih elektrana", a u tom preduzeću kažu da je ovakve prevare gotovo nemoguće sprečiti.

Srećom, uvek budu brzo otkrivene. Kada građani traže majstora, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, najsigurnije je pre svega proveriti da li je registrovan u APR-u.

"Ukoliko neko ko nema registrovanu radnju obavi ovu uslugu jedino možete da ga tužite ukoliko ste oštećeni ili da ga prijavite tržišnoj inspekciji da obavlja delatnost a da nije registrovan", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Foto: Shutterstock

Važno je da znamo i ovo. Po novom Zakonu o zaštiti potrošača, obaveza svakog majstora je da za uslugu koja košta više od 5.000 dinara izda predračun.

Biće sve više priučenih majstora 

Pre 20 godina u Građevinskoj školi u Beogradu školovalo se u proseku 1.100 učenika, danas ih je tek 400. Ako se ovaj trend nastavi, biće sve više priučenih majstora i onih koji sve to koriste da bi se bavili različitim prevarama.

"Neki profili su ukinuti, nažalost, jer zbog nedovoljnog broja upisanih đaka državi nije rentabilno da finansira odeljenja koja su sa desetak i manje učenika, a suočavamo se sa time, tako da iz tog razloga nemamo više profil tesara, nemamo limara, ne obrazujemo više vodoinstalatere koje smo imali u ranijem periodu", kaže Rade Zejak iz Građevinske škole.

Najbolji, školovani majstori odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada i većih primanja. Uprkos deficitu ovih zanimanja, sve je manje zainteresovanih đaka za upis u zanatske škole, pa su mnogi smerovi i ukinuti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Jebes majstora i firmu koja nema pare da kupi deo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija