• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

04.02.2022

07:00

ŠOK-OTKRIĆE U KOVAČICI, POKUŠALI DA SE OBOGATE U VREME PANDEMIJE! Potvrde o vakcini prodavali za 300e

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

ŠOK-OTKRIĆE U KOVAČICI, POKUŠALI DA SE OBOGATE U VREME PANDEMIJE! Potvrde o vakcini prodavali za 300e

Podeli vest

Direktor doma zdravlja dr Predrag Vinković uhapšen jer je naložio svojim saradnicima da za pare izdaju lažne kovid sertifikate, uhapšeno i dvoje zaposlenih, medicinska sestra i medicinski tehničar, kao i još petoro ljudi koji su kupovali lažne potvrde

Direktor Doma zdravlja u Kovačici dr Predrag Vinković (49) i još dvoje zaposlenih u ovoj ustanovi, medicinska sestra i tehničar, uhapšeni su juče jer se osnovano sumnja da su po ceni od 300 evra građanima prodavali lažne potvrde o vakcinaciji!

Pored njih, u policijskoj akciji uhapšeno je još pet meštana ove opštine koji su kupovali lažne potvrde, a za šestom osumnjičenom osobom i dalje se traga.

Zid ćutnja

Ni doktori i medicinske sestre nisu izlazili iz ambulanti, izbegavajući da daju informacije o kolegama

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Opasna prevara

Prema rečima izvora iz istrage, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni nadležnom tužiocu.

- Policija je juče uhapsila tri osobe koje se terete da su izvršile krivično delo trgovine uticajem, a ostalih pet se tereti za falsifikovanje isprava. Među uhapšenima je i direktor Doma zdravlja "Kovačica" dr Predrag Vinković (49). Pored njega, slobode su lišeni i njegovi zaposleni S. S. (33), medicinski tehničar koji je nalazio "kupce" lažnih potvrda, i M. R. (45), koja je radila na punktu za vakcinaciju. Oni su za naknadu od po 300 evra po osobi izdavali lažne potvrde o obavljenoj imunizaciji bez davanja bilo kakve vakcine. Prema prvim informacijama, sumnja se da je direktor Vinković tražio od M. R., koja radi na punktu za vakcinaciju u ovom domu zdravlja, da unese podatke određenih osoba u elektronsku bazu podataka "e-vakcine" kako bi sa falsifikovanim ispravama mogle da dobiju kovid pasoše! - otkriva naš izvor i dodaje:

- Pored njih, uhapšeno je i pet osoba, od 20 do 64 godine, koje su kupovale lažne potvrde, dok se za šestom osumnjičenom osobom i dalje traga.

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Gojković: Nije im mesto među časnim lekarima

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za Informer da je ovakav potez zdravstvenih radnika za svaku osudu i da predstavlja kaljanje ugleda celog sistema koji se više od dve godine bori sa opakom epidemijom.

- Sa žaljenjem smo primili informaciju o poražavajućem i nedostojnom postupku v. d. direktora i dva zaposlena radnika Doma zdravlja "Kovačica", koji su zarad ličnog interesa grubo prekršili zdravstvenu etiku i zakonsku regulativu. Osuđujemo sve ovakve ili slične pokušaje da se nanese šteta i ukalja ugled zdravstvenom sistemu Srbije, koji već dve godine podnosi najveći teret pandemije. Zaposleni u zdravstvu svoj posao rade stručno, pošteno i čestito, a svima onima koji misle ili rade drugačije jednostavno nije mesto među belim mantilima - poručio je Gojković.

 

Ekipa Informera posetila je juče Dom zdravlja "Kovačica". Niko od zaposlenih nije želeo da priča o nemilom događaju.

Kad smo pokušali da kroz prozor ambulante, jer drugačije nismo mogli, zamolimo za bilo kakvu informaciju, zdravstveni radnici su nam zalupili prozor ispred nosa!? U dvorištu doma zdravlja nije se pojavio niko u belom mantilu, svi doktori i medicinske sestre zatvorili su se u ambulantama, izbegavajući na taj način znatiželjne poglede i odgovor na pitanje poput onog koji sve zanima: Da li su znali šta njihove kolege rade?

Krivična dela za koje se terete privedeni

* Krivično delo falsifikovanje isprave, Član 355

- Ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava ili kao lažna ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine.

* Zloupotreba službenog položaja, Član 359

- Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

* Krivično delo trgovina uticajem, Član 366

- Ko zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist za sebe ili drugog, neposredno ili preko trećeg lica, da korišćenjem svog uticaja, posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

 

S druge strane, meštani Kovačice bili su malo raspoloženiji za priču, ali mahom iznenađeni da je direktor, koga svi znaju kao odličnog lekara, mogao da uradi tako nešto. Neki od njih, uprkos hapšenju, odbijaju da poveruju u to, ali svi se slažu da treba da bude kažnjen ako je učestvovao u prevari.

Svi u zatvor

Svako ko krši zakon, pogotovo kada je zdravlje u pitanju, mora da bude najstrože sankcionisan!
Opština Kovačica

Stroge kazne

U opštini Kovačica nakon ovog skandala poručili su da svi koji rade mimo zakona moraju biti najstrože sankcionisani!

ANKETA:

Branko Šain

- Ne mogu da poverujem da bi direktor uradio tako nešto. Poznajem ga i 99,9 odsto mislim da to nije istina. Ako je to uradio, svakako da treba da odgovara. Svako ko počini neko krivično delo treba da bude kažnjen.

Andra Bara

- Da li je direktor primio mito ili nije, ja ne znam. Mora postojati čvrst dokaz za takve tvrdnje. Ali ako bilo ko uzme mito, treba da se kazni, jer to nije u redu. Nije u redu prema ljudima koji su primili vakcinu da osobe koje nisu i ne žele da se vakcinišu za novac dobiju potvrdu o vakcinaciji.

Ana Čeh

- Tek kad sam došla u dom zdravlja, čula sam šta se desilo. U Kovačici se nije znalo da za novac mogu da se kupe potvrde o vakcinaciji, bar ja nisam znala, i veoma sam se zaprepastila kad sam čula to. Ako zakon tako nalaže, onda moraju da se kazne oni koji su uzeli novac u zamenu za lažne potvrde o vakcinaciji. Ali verujem da se to svuda radi, a prolazi nekažnjeno.

 

- Pozdravljamo akciju Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i MUP-a Srbije. Na njima je da utvrde da li je bilo kršenja zakona u Domu zdravlja "Kovačica" i ko su sve odgovorna lica. Svako ko krši zakon, pogotovo kada je zdravlje u pitanju, mora da bude najstrože sankcionisan, kako oni na koje se sumnja da su sačinjavali lažne potvrde o vakcinaciji, tako i oni na koje se sumnja da su ih kupovali. Svakako nikoga nećemo optuživati niti kriviti dok se istraga ne završi - kažu u ovoj opštini.

Sve zloupotrebe potvrda u epidemiji

20. avgust 2020. godine
Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je krivični postupak protiv šestočlane organizovane kriminalne grupe koja se, između ostalog, bavila pravljenjem lažnih rezultata PCR testova i njihovom prodajom, uglavnom radi putovanja u inostranstvo.

23. mart 2021. godine
Volonter na Beogradskom sajmu koji je radio na punktu za vakcinaciju osuđen je na šest meseci kućnog zatvora zbog falsifikovanja kovid dokumenata. On je priznao da je u sistem uneo lažne podatke za šest potvrda - tri potvrde o vakcinaciji i tri o revakcinaciji.

13. april 2021. godine
Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo krivični postupak protiv još jedne šestočlane organizovane kriminalne grupe koja se tereti da je izdavala lažne rezultate testova na kovid-19, kao i potvrde o izvršenoj vakcinaciji "Fajzerovom" vakcinom.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija