• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

08.02.2022

17:47

KOSOVO JE ZALIVENO NJEGOVOM KRVLJU! Ruski dobrovoljac preminuo sam i zaboravljen, a sa Srbima se borio u BiH i na Košarama!

Printscreen

Društvo

KOSOVO JE ZALIVENO NJEGOVOM KRVLJU! Ruski dobrovoljac preminuo sam i zaboravljen, a sa Srbima se borio u BiH i na Košarama!

Podeli vest

Ruski dobrovoljac Vladislav Kasin preminuo je u petak 4. februara, a ostaće upamćen po tome što se borio u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici 1992, u BiH 1993, na Kosovu 1999. godine gde je teško ranjen i u Donbasu 2014 godine

Vladislav Jurijevič Kasin rođen je 1957. godine, a diplomirao je na Fakultetu računarske matematike i kibernetike Moskovskog državnog univerziteta. Na Fejsbuk profilu jednog korisnika, objavljena je tužna vest zajedno sa biografijom pokojnog Vladislava Kasina.

Danas je stigla tužna vest. Bivši profesionalni penjač i veteran ratova u Pridnjestrovlju, Bosni i na Kosovu Vladislav Kasin „Terminator“ se obesio. Vladislav je diplomirao na Moskovskom državnom univerzitetu i borio se kao dobrovoljac u Pridnjestrovlju, gde je otišao sa svojim bliskim planinarskim prijateljem Dmitrijem Čekalinom. Nakon toga, Dmitrij je počeo da žuri u rat u Bosni, Vladislav je bio skeptičan prema ovoj odluci i odlučio je da ostane kod kuće. Čekalin je, pak, stupio u redove 2. ruskog dobrovoljačkog odreda Vojske Republike Srpske i poginuo 10. marta 1993. u blizini grada Priboja, raznevši se granatom. Ova vest je šokirala Vladislava, odlučio je da i on krene u rat i osveti prijatelja.

Bio je prepušten sam sebi 20 godina

- Godine 1999. izbio je rat na Kosovu i Metohiji, a Vladislav je bio jedan od onih dobrovoljaca 2. Bat. 125. Motorizovane brigade koji su ponovo krenuli u rat na Balkanu. 5. juna, tokom izviđanja, bio je pod minobacačkom vatrom i ruka mu je bila teško oštećena gelerima. Ovo se dogodilo u Guri Gatu, Košare. Srbi su hteli da je amputiraju, ali su dva ruska lekara koja rade u lokalnoj bolnici odustala od te ideje i spasila je. Nakon toga Vladislav se vratio u domovinu, Jugoslavija mu je kao invalidu VJ isplaćivala penziju samo prvih meseci, nakon čega su bilo kakve isplate prestale i svi su ga zaboravili... Bio je prepušten sam sebi 20 godina. Zaboravljen od svih. Užasne vesti. Na fotografiji Vlad u jugoslovenskoj uniformi sat vremena pre povrede - piše na Fejbuk objavi.

Zamenik predsednika Saveza boraca Republike Srpske Vojin Gušić takođe je govorio o njegovoj izuzetnoj ličnosti što svedoče ratovi kroz koje je prošao Vladislav.

- U srpskoj Bosni sahranio je najboljeg prijatelja i brata. Sveta srpska zemlja Kosovo i Metohija zalivena je njegovom krvlju. Kada je Vladislav saznao da grobnica njegovog zeta ide muslimanima po ‘međunarodnom’ sporazumu, ponovo je došao u Republiku Srpsku i lično se sastao sa njenim pređednikom Radovanom Karadžićem. Kao rezultat toga, posmrtni ostaci heroja prebačeni su na srpsku teritoriju. Ne dokazuje li nam ovaj incident da u ruskom narodu još živi istinsko drugarstvo, koje tako veličanstveno opisuje slavni sin ruske zemlje Nikolaj Vasiljevič Gogolj u svom besmrtnom delu "Taras Buljba" - naveo je Gušić.

Pohrlili su na zov srca i bratske ljubavi

Sveštenik Valerij Meškov rekao je da je Kasain učinio pravi podvig pomagajući Srbima.

- Šta reći o ruskim dobrovoljcima koji su otišli na daleki Balkan da pomognu našoj braći Srbima u borbi za Časni krst i zlatnu slobodu? Ovo je podvig. Istinski podvig, za koji su retki sposobni, samo retki – čak i među pravoslavnim hrišćanima. Na zov srca i bratske ljubavi pohrlili su tamo, na prvi red velike i svete bitke… Stoga je i njihova žrtva sveta i pravedna…- rekao je Meškov.

Pored Kasina i Albert Ahsarbekovič Andijev bio je ruski dobrovoljac i snajperista u 549. motorizovanoj brigadi Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije za vreme rata na Kosovu i Metohiji i NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, kao i učesnik sukoba u Makedoniji 2001. godine.

Preminuo je 14. marta prošle godine u Beogradu. Nažalost, nikada nije dobio srpsko državljanstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija