• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Pešić

08.02.2022

18:19

ODSTRANJEN MI JE JAJNIK, ŽUČ, MLADEŽ... Katarinina BORBA ZA ŽIVOT traje već sedam godina, a sve je počelo zbog JEDNE STVARI!

Privatna arhiva

Društvo

ODSTRANJEN MI JE JAJNIK, ŽUČ, MLADEŽ... Katarinina BORBA ZA ŽIVOT traje već sedam godina, a sve je počelo zbog JEDNE STVARI!

Podeli vest

Katarina Čočović (36) iz Valjeva već sedam godina živi sa dijagnozom malignog melanoma, koji joj je dijagnostikovan nakon čestih odlazaka u solarijum.

- Ja sam u solarijum odlazila od svoje 18 godine. Svakog proleća bi mi počela priprema za leto, isključivo uz preporuku zaposlenih da je mnogo bezbolnije ići u solarijum, nego da se izlažem direktnom suncu pre odlaska na letovanje - započela je za Informer.rs Katarina svoju priču.

Štetnost solarijuma

- Nisam ništa znala o štetnosti solarijuma, na svu moju nesreću, tada me to nije nešto preterano ni zanimalo. Čula sam jednom prilikom da je preporučljivo da se koža pripremi u solarijumu pre izlaganja suncu. Danas, sa ove tačke gledišta, mislim, tj. tvrdim (jer postoje naučni a i medicinski dokazi), da je to jedna neistina koja zavarava kako mlade devojke i žene, tako i muškarce.

Foto: Privatna arhiva

Nešto nije u redu

- Imam po telu veliki broj mladeža, a kako svako svoje telo najbolje poznaje, primetila sam da je postojeći mladež počeo da se menja. U tom trenutku sam bila majka dečaka sa kojim je uspostavljena laktacija, jedno divno iskustvo koje ne bih promenila ni danas, ali kako mi je u tom trenutku ta situacija bila preča, odložila sam odlazak kod dermatologa. Kada sam otišla na pregled mladeža, već je bilo kasno - objašnjava Katarina za naš portal i dodaje:

- Moja dijagnoza je metastatski melanom. Mladež koji sam primetila je uklonjen, ali je pokazao metastaze na udaljenim organima, tek nekolicina organa je čista.

Laktacija

Laktacija je proces produkcije mleka u grudima i period kada majka doji svoju bebu. Grudi se uglavnom sastoje od masnog tkiva u kojem se nalaze mlečne žlezde. Ove žlezde su zadužene za sekreciju mleka, koje zatim putuje kroz specijalne kanale, nakon čega se usled sisanja oslobađa kroz bradavicu u bebina usta.

Operacije

- Imala sam veliki broj operacija. Odstranjen mi je jajnik, žuč, mladež. U osmom mesecu druge trudnoće sam operisana aksila, a sa ponovnom pojavom metastaza, operacija je morala da se ponovi i u devetom mesecu. Volela bih da to mogu da zaboravim, ali je to nemoguće. Ne brojim operacije, do sada ih je sigurno bilo više od 10.

Foto: Privatna arhiva

Borba za život

- Moja borba za život nije nimalo laka, prvenstveno zbog moje porodice, jer proživljavaju sve sa mnom. Primam doživotnu terapiju i važno je da moj organizam ima što duži odgovor na nju. Na svake tri nedelje odlazim u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, gde i primam tu terapiju.

Na pitanje koliko pandemija otežava lečenje, Katarina za Informer.rs objašnjava:

- Već dve godine, otkako je korona počela, testiram se na sveke tri nedelje. Pandemija dosta otežava situaciju. Moja bolest nije nimalo laka, a testiranje dodatno otežava sve, iscrpljuje me, ali to je jednostavno nešto bez čega ne možete ući na Institut.

- Iako sam invalidski penzioner od svoje 32 godine zbog nemogućnosti obavljanja bilo kakvih radnih obaveza, trudim se da budem što normalnija. Na neki način sam zahvalna melanomu, jer sam se posvetila svojoj deci. Mislim da nema većeg uspeha za jednu ženu nego da od svoje dece napravi prave i čestite ljude. Maksimalno sam angažovana oko njih, jer tu uvek posla, kao i oko supruga, naravno. Eto, to je recimo dobro u lošem koje mi se dogodilo.

Foto: Privatna arhiva

Posledice

- Mislim da su najveće posledice koje snosim, zapravo, psihološke. Ta borba sa vetrenjačama i svake tri nedelje, svaki novi dan je nova borba i novi izazov, trudim se.Stresan je svaki novi izveštaj skenera i magneta koji radim na 2 meseca. Fizičke posledice ne računam, jer su one zanemarljive u odnosu na sav kvalitet života koji može da se sprovede, iako nije nimalo lako.

- Još jedna lepa stvar na koju mi je melanom ukazao jeste udruženje obolelih od melanoma. To je zaista jedno divno udruženje, počev od članova, predsednika, pa do svega onoga čime se udruženje bavi, gde sam i sama aktivan član. Kako smo pretežno svi u udruženju pacijenti, cilj nam je da pomognemo ljudima koji imaju nedoumice, a tiču se melanoma, i uputimo ih kako bi im stvari bile jasnije. Takođe, dodala bih da se ljudi što manje izlažu suncu, pogotovo kada je kritičan period dana, svakodnevno korišćenje zaštitinih faktora, ili da bar šeširi, lanene pantalone postanu modni trendovi. Neka telo ne bude izloženo suncu - zaključuje Katarina za naš portal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija