• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2022

18:33

OGLASIO SE ZAŠTITNIK GRAĐANA! Nevakcinisano dete ima pravo na...

AP/Photo

Društvo

OGLASIO SE ZAŠTITNIK GRAĐANA! Nevakcinisano dete ima pravo na...

Podeli vest

Zaštitnik građana uputio je apel Predškolskoj ustanovi "Bucko" iz Sokobanje da dete iz tog mesta kojem je vakcinacija odložena na određeni period upiše u predškolski program, kako bi mu bilo omogućeno da ostvari svoje pravo na obrazovanje i vaspitanje

Zaštitnik je u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, pokrenutom po pritužbi roditelja deteta, utvrdio propuste u radu Predškolske ustanove "Bucko" i Ministarstva prosvete kojima je povređeno pravo deteta na obavezno obrazovanje.

Predškolska ustanova je, po mišljenju Zaštitnika građana, učinila propust u radu jer je suprotno zakonu odbila zahtev za upis nevakcinisanog deteta kome je vakcinacija prema lekarskom izveštaju iz novembra 2021. godine po preporuci imunologa odložena za još po tri meseca.

Takođe, zaštitnik kaže da je resorno ministarstvo napravilo propust, jer po saznanju da dete nije upisano u predškolsku ustanovu nije preduzelo mere kako bi se ispravio propust preškolske ustanove.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Zaštitnik podseća da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ne predviđaju da je prilikom upisa u predškolsku ustanovu potreban poseban dokument koji roditelj ili staratelj treba da priloži, te ističe da je za boravak deteta u kolektivu neophodna potvrda izabranog pedijatra kojom se dokazuje vakcinalni status.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik traži da predškolska ustanova bez odlaganja upiše dete i da se odmah po upisu obrati Ministarstvu zdravlja kako bi utvrdila da li potvrda koju su roditelji deteta podneli uz zahtev za upis predstavlja podobnu ispravu za boravak deteta u ustanovi, kao i da u roku od 15 dana obavesti Zaštitnika građana o postupanju po preporukama.

Od nadležnog ministarstvo Zaštitnik traži da obavi inspekcijiski nadzor u predškolskoj ustanovi "Bucko" kako bi se utvrdilo da li je izvršen upis deteta u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i da o rezultatima nadzora obavesti Zaštitnika u roku od 30 dana.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija