• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

10.02.2022

07:00

KORONA STAVILA NA ČEKANJE VIŠE OD 50.000 OPERACIJA I PREGLEDA! OVE intervencije se najviše čekaju!

Društvo

KORONA STAVILA NA ČEKANJE VIŠE OD 50.000 OPERACIJA I PREGLEDA! OVE intervencije se najviše čekaju!

Podeli vest

Epidemija koronavirusa u Srbiji stavila je na čekanje oko 55.000 operacija i pregleda! Najviše se čeka na operaciju katarakte, ortopedske, kardiološke i onkološke intervencije, na operaciju kile, žučne kese, plastičnu hirurgiju, ali i preglede na magnetnoj rezonanci. Kao glavni razlog navode se ljudski resursi jer je ogroman broj zdravstvenih radnika raspoređen u kovid-bolnicama

Prema poslednjim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), na ugradnju proteze za koleno čeka 17.730, dok na istu protezu za kuk čeka 12.626 pacijenata. Na koronarografiju čeka 2.429 pacijenata, a na operaciju katarakte 124 bolesnika. Što se magnetne rezonance tiče, red za ovaj pregled čeka oko 7.000 ljudi.

Prioriteti!

Važno je napomenuti da su na listama one operacije koje nisu urgentne, jer svi oni pacijenti kojima je život ugrožen naravno da ne čekaju i da se odmah uvode u operacione sale!

Zoran Perišić

U zavisnosti od ustanove, čeka se od dva meseca do čak dve godine. Najkraće se čeka magnetna rezonanca dojke, a najviše glave i kičmenog stuba.

Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Perišić kaže za Informer da zbog velikog broja zaraženih na bolničkom lečenju trpe i ostali pacijenti, ali i celokupni zdravstveni sistem!

Na šta najviše čekaju pacijenti:

* operacija kuka i kolena
* operacija katarakte
* ugradnja pejsmejkera
* pregled na magnetnoj rezonanci
* onkološki pregledi i operacije

- Veliki deo bolničkih kapaciteta i osoblja posvećen je lečenju obolelih od kovida. Zato je bilo neminovno da dođe do lista čekanja za intervencije kod ljudi koji nemaju koronu. Najduže liste čekanja su na ortopediji i neurohirurgiji. Uglavnom čekaju na koleno ili kuk, na operaciju kile, žuči. Zbog angažovanja anesteziologa u crvenim zonama, ali i svih drugih lekara, trpe nekovid pacijenti. Razumemo ih da je njima njihovo stanje hitno i da ne žele da čekaju. Ali moraju da nas shvate. Važno je napomenuti da su na listama one operacije koje nisu urgentne i od životne važnosti. Svi oni pacijenti kojima je život ugrožen naravno da ne čekaju i da se odmah uvode u operacione sale - ističe prof. dr Perišić i dodaje:

- Što se koronarografije tiče, stvari su pod kontrolom, dok se za ugradnju pejsmejkera čeka do 30 dana. Zato je moj apel i molba svima da se vakcinišu, da poštuju mere i da se čuvaju, jer ovo drugačije neće proći!

Foto: printscreen

Dr Zoran Perišić

Apel! Nestašica krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata.

- Zbog svakodnevnog velikog broja zaraženih građana virusom kovid-19, otežano je prikupljanje krvi, jer među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju da sačekaju izvestan period da bi ponovo dali krv. Zato apelujemo da građani, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, dobrovoljno daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije ili prilikom nekih od akcija na terenu - navode iz ovog instituta.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija