• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Euronews

10.02.2022

11:30

KO JE PRELEŽAO OMIKRON ZAŠTIĆEN JE OD STELTA? Dr Jovanović objasnila kako se ponaša najnovija podvarijanta virusa

printscreen

Društvo

KO JE PRELEŽAO OMIKRON ZAŠTIĆEN JE OD STELTA? Dr Jovanović objasnila kako se ponaša najnovija podvarijanta virusa

Podeli vest

Virus korona sa brojnim mutacijama pokazao je da se ne predaje, da je i dalje aktivan, pronalazi osobe koje nisu vakcinisane, koje prethodno nisu preležale kovid 19

Virusolog prof. Tanja Jovanović kaže da postoji unakrsna reaktivnost između izvornog omikrona i nove podvarijante stelt omikron, koja je registrovana i u Srbiji, te da su oni koji su preležali omikron zaštićeni su od "stelt omikrona".

Ona je dodala da je virus korona sa brojnim mutacijama pokazao da se ne predaje, da je i dalje aktivan, pronalazi osobe koje nisu vakcinisane, koje prethodno nisu preležale kovid 19.

- Postoji unakrsna reaktivnost orginalne varijante omikrona i podvarijante, unakrsna zaštita, pa ako ste preležali omikron, zaštićeni ste stelt varijante. Zbog toga ne očekujem da će doći do porasta broja inficiranih - navela je ona za Euronews Srbija.

Objašnjava da se stelt varijanta slično ponaša kao i izvorni omikron, ali da ima sposobnost da se 1,5 puta brže prenosi. Omikron je pokazao, navodi, da može da zaobiđe imunitet, te od njega nisu zaštićeni oni koji su preležali bolest ili su vakcinisani, ali jesu zaštićeni od teških formi bolesti. Pozvala je građane da se vakcinišu, jer će u suprotnom virus nastaviti da se menja i produžiti epidemiju.

Prof. Jovanović je pojasnila da je omikron već ima više podvarijanti, a ne samo stelt omikron. Za razliku od prethodnih varijanti virusa korona, koje su dovodile do zapaljenja pluća kod inficiranih, omikron daje infekcije gornjih partija respiratornog trakta, što se manifestuje blažom kliničkom slikom.

Foto: pexels.com

Omikron daje blažu kliničku sliku

Sindrom prehlade

- Sada imamo blaže kliničke slike, više liče na sindrom prehlade. Infekcija je praćena glavoboljom, malaksalošću, temperaturom od 37 do 37,5, ali nema onog gubitka čula ukusa i mirisa. Radi se o blažoj kliničkoj slici- pojasnila je Jovanović.

Upozorava da težina kliničke slike kod svakog pacijenta može da bude različita, te da to potvrđuje i veliki broj pacijenata u kovid bolnicama i na respiratoru.

- Ne možemo da kažemo da je omikron bezopasan. Mnogo je zarazniji od prethodnih varijanti virusa. Stelt omikron je još 1,5 puta zaraznija. Mladi se obično ne pridržavaju mera. Onda u porodicama olako šire epidemiju. Stariji, osobe koje su bolesne mogu da razviju tešku kliničku sliku, tako da moramo da budemo pažljivi - navela je ona.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija