• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.02.2022

14:23

ZEMLJOTRESI POGAĐAJU REGION, SRBIJA SLEDEĆA NA UDARU! Meteorolog Ristić upozorava: Tek će da se trese, sa svih strana kulja!

printscreen

Društvo

ZEMLJOTRESI POGAĐAJU REGION, SRBIJA SLEDEĆA NA UDARU! Meteorolog Ristić upozorava: Tek će da se trese, sa svih strana kulja!

Podeli vest

Zemljotresi koji su ovih dana pogodili zemlje regiona zabrinuli su građane Srbije koji strahuju da bi takvi potresi mogli da se dogode i u našoj državi

Ovih dana treslo se tlo Bosne i Hercegovine, a jutros je zemljotres pogodio i Hrvatsku.

Međutim, manji potres zabležen je i juče u Prokuplju, a postavlja se pitanje prete li Srbiji i jači zemljotresi?

Meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla upozorava da će zemljotresa biti ne samo u Srbiji već na celoj planeti!

Foto: printskrin/seismo.gov.rs

Zemljotres magnitude 2.4 jedinica Rihterove skale zabeležen u Prokuplju

- Ne samo da će Srbiju pogoditi zemljotresi, već celu planetu. Svakodnevno imamo potrese širom Zemlje, ali ne treba zaboraviti i vuklane, dakle kulja sa svih strana.

Meteorolog Ristić izneo je takođe do sada nepoznatu teoriju i povezao toplotu koja se
iz jezgra Zemlje prenosi prema površini i utiče na samu klimu naše planete.

- Kako se menja brzina prenosa i količina toplote od jezgra do površine tako se menja i sama
klima. Tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa leži u dešavanjima ispod
površine zemlje
- objašnjava Ristić.

Foto: AP Photo/Jonathan Rodriguez

Kako dolazi do tektonskih aktivnosti

Jezgro zemlje oslobađa ogromne količine toplote iz duboke Zemljine unutrašnjosti na površinu od svog formiranja, što prvenstveno pokreće brojne tektonske aktivnosti, zemljotrese i vulkane.

Temperatura jezgra Zemlje kreće se od 5000°С u spoljnim
delovima do 6000°С bliže centru.

Kao potvrda njegove teorije je i studija, koju su sproveli profesor ETH Motohiko
Murakami i njegove kolege sa Karnegijevog instituta za nauku, objavljena je u časopisu
"Earth and Planetari Science Letters Journal".

Zemljino jezgro se hladi brže nego što se ranije mislilo. To je rezultat studije o provodljivosti minerala, bridžmanita, koji preovlađuje u kontaktu između tečnog jezgra i omotača na dubini od 2.900 kilometara.

Najjači zemljotres u Srbiji

Jači zemljotresi su krenuli krajem 19. i počekom 20. veka.

Od 1870.-1890. godine krenula je era zemljotresa i ona je trajala skoro do 1930. godine - naglaša Ristić i dodaje:

- Prvo je krenuo zemljotres u Zagrebu 1880. godine koji je bio jačine oko 6 rihtera, a onda je 24. marta 1922. godine bio najjači zemljotres od 6 rihtera u blizini Beograda. To je najjači zabeležen do sada zemljotres u Srbiji. Tada je popucala sva zemlja. Kao da postoji neki ciklus od sto godina zemlje. 

Meteorolog ističe da je u martu pre sto godina najjači zemljotres pogodio Srbiju, te smatra da je proleće kritično kada je reč o ovoj pojavi.

- Da li se tad zemlja polako malo zagreva, ne znam, ali nešto ima. Problem je što nauka teško otrkiva te neke stvari. Teško je ući u dubinu, u samu zemlju.

Analiza, objavljena u specijalizovanom časopisu Earth and Planetari Science Letters, otkrila je da bridžmanit, na pretpostavljeno postojećoj temperaturi i pritisku na kontaktu spoljašnjeg jezgra i
omotača, ima toplotnu provodljivost 1,5 puta veću od očekivane.

Iz toga proizilazi da se toplota koja dolazi iz jezgra tada efikasnije širi ka površinskim slojevima izazivajući dva fenomena: veći intenzitet konvektivnih kretanja omotača, koji su u osnovi tektonskih kretanja, ali i brže hlađenje srca planete koje će u budućnosti dovesti do usporavanja konvekcije i samih tektonskih kretanja. Tada bi se Zemlja ohladila i postala tektonski neaktivna, poput Merkura i Marsa, brže nego što se ranije procenjivalo. Analizu su vodili profesor Motohiko Murakami sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu i grupa istraživača sa Karnegi instituta za nauku koji su merili provodljivost bridžmanita, silikata gvožđa i magnezijuma, pri pritiscima i temperaturama sličnim onima nalazi u dubinama Zemlje. 

Zemlja kulja

Ristić napominje da će tlo nastaviti da se trese.

Kako sada stvari stoje pred nama je period povećane aktivnosti zemlje. Osim promene klime, sve češćih zemljotresa dolaziće i do vulkanskih erupcija u pojedinim delovima planete. Noćas je proradila i Etna, što je samo dokaz da se nešto dešava u dubini zemlje - ističe Ristić.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija