• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

13.02.2022

17:43

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI KADA POPIJETE PIĆE U KOJEM VAM JE SIPANA DROGA! Postoje TRI supstance koje nisu registrovane u Srbiji!

printscreen

Društvo

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI KADA POPIJETE PIĆE U KOJEM VAM JE SIPANA DROGA! Postoje TRI supstance koje nisu registrovane u Srbiji!

Podeli vest

Sve češće, posebno posle praznika i proslava, lekari se susreću sa mladim ljudima koji sumnjaju da im je nešto sipano u piće. Simptomi su slični pijanstvu - malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi često pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara. Da li se mladi retko odlučuju da javno govore o svojim lošim iskustvima i kako da izbegnu zamke seksualnih predatora, govorio je Lambe Đorelijevski, defektolog i bivši inspektor u Odeljenju za borbu protiv droga

- To je jedan urbana priča od kad postoji masovnija zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Vrlo često se u medijima je takozvana "droga za silovanje". Ono što je karakteristično je to da zaista postoje supstance koje mogu da dovedu do izmenjenog stanja svesti - rekao je Lambe Đorelijevski, defektolog i bivši inspektor u Odeljenju za borbu protiv droga u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

Đorelijevski dodaje i to da postoje tri supstance koje u Srbiji nisu registrovane i koje mogu da dovedu do stanja izmenjene svesti.

- Ono što je bitno, ne postaje niko narkoman tako što dobije neku supstancu u piće. Prvo i osnovno moramo da razlikujemo. Kada neko nekome podmetne supstancu to je nešto što je protivzakonito, protivpravno. Osoba može da se dovede u stanje izmenjene svesti i putem lekova. Postoje tri leka, koji kod nas u Srbiji nisu registrovani. Ne mogu da se nabave, sem ilegalno. Ono što je mene zapanjilo, kao nekog ko je čitavi radni vek proveo u radu sa mladima, je verovanje roditelja je da kada njihovo dete ode u provod, da će njihovo dete uzeti neko piće u koje je sipana neka supstanca, da će ga izvesti da to niko ne primeti i seksualno iskorišćavati - rekao je Đorelijevski.

Foto: prinstcreen

Lambe Đorelijevski, defektolog i bivši inspektor u Odeljenju za borbu protiv droga objasnio je i kako možemo da se spasimo od takvih situacija.

- U stvarnosti su to situacije koje se dešavaju u ličnim partnerskim nazovi odnosima. Odvoji se iz grupe, odvede se u neku prostoriju. Čitao sam neku grupu u kojoj su pisale devoje. Jedna devojka je pisala ds je bila sa prijateljima. Oni su joj pomogli da ipak ode kući kada je primetila da joj trnu noge i slično. Kada su površni odnosi u pitanju to može da se desi. Ono sto može da to spreči je izlazak sa prijateljima i osobama u koje imamo poverenje - rekao je Lambe Đorelijevski, defektolog i bivši inspektor u Odeljenju za borbu protiv droga.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija