• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J. Matijašević

15.02.2022

23:20

HOROR U KOVID-BOLNICI U BATAJNICI SMRTONOSNE POSLEDICE VIRUSA! Korona izazvala eksploziju trombova!

Društvo

HOROR U KOVID-BOLNICI U BATAJNICI SMRTONOSNE POSLEDICE VIRUSA! Korona izazvala eksploziju trombova!

Podeli vest

Dr Tanja Adžić Vukičević: Beograđanin (46) je umro za samo tri dana, na skeneru smo mu videli trombove u celom telu!

Korona je izazvala pravu eksploziju trombova kod mladog čoveka koji se lečio u kovid-bolnici u Batajnici, kaže direktorka ove ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević!


Ona otkriva da je Beograđanin star 46 godina umro za samo tri dana, iako na osnovu rezultata ništa nije ukazivalo na fatalni ishod i ozbiljnu kliničku sliku.


Međutim, ističe dr Adžić, nakon urađenog skenera lekari su uočili trombove u celom telu - od glave do nogu!

Pocrnele mu ruke


Za nekoliko minuta ruke su mu pocrnele i prebačen je u jedinicu intenzivnog lečenja. Reanimacija je trajala 52 minuta
dr Tatjana Adžić Vukičević

Jezive posledice


Prema njenim rečima, ne pamti da je od početka epidemije imala ovakav slučaj, zbog čega je, dodaje ona, prvi put za ovih 15 meseci rada bolnice naložila da se uradi sudska obdukcija!


- Muškarac (46) preminuo je prošle nedelje samo tri dana nakon prijema i to je bio slučaj koji nas je mnogo uznemirio! Reč je o jednom mladom čoveku, koji je prve simptome dobio u nedelju. Simptomi su bili kao i kod svih drugih bolesnika - povišena temperatura i bolovi u mišićima. Imao je lakšu kliničku sliku. Međutim, u sredu na četvrtak kada se on javio u naš prijemno-trijažni centar, bio je toliko narušenog opšteg stanja da je došao praktično iz kreveta, u odeći u kojoj je spavao. Ni slutili nismo kakav nas epilog čeka - ističe dr Adžić Vukičević i napominje:


- To je bilo u ranim jutarnjim satima i odmah smo ga primili! Čovek je imao potpuno normalan snimak pluća, uredan EKG zapis i urednu laboratoriju osim nešto povišenog nivoa hemoglobina. Ništa nije ukazivalo na njegovo ozbiljno stanje. Ali za samo nekoliko minuta njegove ruke su pocrnele i prebačen je istog trenutka u jedinicu intenzivnog lečenja. Odmah je započeta reanimacija, koja je trajala 52 minuta, ali nažalost, preminuo je. Bili smo šokirani. Zamolila sam kolege iz radiološke službe da se preminulom pacijentu uradi skener, koji je pokazao difuzne trombove. Znači svuda ishemijske promene - od glave, pluća, stomaka, gornjih i donjih ekstremiteta. Prvi put sam od kada radi kovid-bolnica u Batajnici, za ovih 15 meseci, naložila sam da se uradi sudska obdukcija.

 

Simptomi koji ukazuju na trombozu

  • oticanje i promena boje kože

- na mestu gde se ugrušak razvio ili na celoj nozi ili ruci

  • teško disanje

- ako se to dogodi, može značiti da se ugrušak premestio iz ruke ili noge do pluća

  • grčevi u donjem delu noge

- ovaj osećaj se javlja ukoliko je ugrušak u nozi

  • jak bol u ruci i plućima

- kada se krvni ugrušak nađe u blizini srca

  • znojenje i poteškoće s disanjem

- javljaju se kada se tromb nađe u blizini pluća, što se naziva plućna embolija

  • kašalj
  • vrtoglavica
  • mučnina i povraćanje
  • bol u stomaku
  • krv u stolici ili urinu
Opasno!


Do tromboze može doći u bilo kom organu, u srčanom mišiću, centralnom nervnom sistemu, crevima, bubrezima, plućima...
Ivo Udovičić


Udara na sve organe


Komandant vojne kovid-bolnice "Karaburma" pukovnik dr Ivo Udovičić napominje za Informer da je napad virusa na krvne sudove sve dramatičniji i učestaliji, jer je korona sistemska bolest!


- Korona oštećuje različite organe, jer vrlo lako prodire u naš organizam. Osim srca i pluća, kovid infekcija napada i sitne krvne sudove. Tim se oštećuje endotel ćelija koje oblažu krvne sudove i posledice su neminovne. Do tromboze može doći u bilo kom organu, u srčanom mišiću, centralnom nervnom sistemu, crevima, bubrezima, plućima... Kada virus uđe u krvotok, problem je ozbiljan. Zato kod kovid pacijenata često nastupa infarkt srca, moždani udar, poremećaj razmene gasova u plućima - upozorava dr Udovičić.

Dr Janković: Trombovi kod korone mnogo jači i veći

Da je tromb jedna od čestih i opasnih komplikacija kod koronavirusa upozorava i zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu prof dr Radmilo Janković.
- Najozbiljniji razlog nastanka najtežih formi bolesti jeste oštećenje malih krvnih sudova, zbog kojeg dolazi do stvaranja tromba! Posebno zabrinjava činjenica da je ovaj problem sasvim drugačiji od trombova koji se inače mogu javljati kod drugih stanja. Jačina krvnog ugruška kod obolelih od kovida-19 izuzetno je velika, a samim tim i svi krvni parametri. Nažalost, ova posledica virusa može izazvati ozbiljne posledice, čak i smrtni ishod - kaže prof dr Janković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija