• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srbijadanas

17.02.2022

08:49

DECA NA METI, NOVA PREVARA ŠIRI SE INTERNETOM! Roditelji, obratite pažnju - maloletnicima prete i ucenjuju ih za novac

pexels.com

Društvo

DECA NA METI, NOVA PREVARA ŠIRI SE INTERNETOM! Roditelji, obratite pažnju - maloletnicima prete i ucenjuju ih za novac

Podeli vest

Manija slanja fotografija nagog tela među maloletnicima u osnovnim školama u Srbiji poprimila je ogromne razmere

Stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev navodi da devojčice od svega 11 i 12 godina koje se upuste u ovu "igru bez prestanka", ukoliko u nekom trenutku prestanu da šalju svoje slike, budu ucenjene na najgori način.

- Ovaj trend je najpopularniji među decom koja su prešla u starije razrede osnovne škole - navodi ona. 

- U njihovom svetu je potpuno normalno da se dopisuju sa nepoznatima ili čak sa površno poznatim vršnjacima na Tiktoku ili Instagramu, nakon čega prelaze na Vajber. Poražavajuće je to što, kada im dečaci traže da se slikaju gole, devojčice ne razmišljaju mnogo, već im pošalju sliku, pošto je i ovo postalo gotovo normalan vid komunikacije. Međutim, ubrzo nakon što pošalju sliku svog tela, mnoge od njih i ne znaju da se njihove fotografije dele i na vršnjačkim Vajber grupama. Ovakve stvari se, hteli mi to da priznamo ili ne, dešavaju u gotovo svakoj školi - ističe Katarina.

Foto: Shutterstock

Deca sve se češće dopisuju sa nepoznatima

Katarina Jonev, koja radi sa decom na internet edukaciji, kaže da su neverovatne priče koje čuje od pubertetlija iz prve ruke.

- Ukoliko devojčica prestane da šalje fotografije, neretko se dešava da joj dečaci prete da će stare slike poslati njenim roditeljima. Dešava se čak i da ih ucenjuju za novac… To su strašne psihičke torture, a neretko se dešava da u komunikaciju na Tiktoku ili Instagramu ulaze i pedofili, predatori. Što neko ima više pratilaca, on je u svetu adolescenata više cenjen u društvu, makar to bili i kupljeni pratioci. Ovakva pogrešna percepcija posmatranja nečije ličnosti i formiranja alter ega na društvenim mrežama iskrivljuje sliku o realnosti. Deca ne shvataju da otključani profili, zarad većeg broja lajkova, ne donose ništa dobro. Da se njihove fotografije šire munjevitom brzinom i da im to može zagorčati život - kaže Katarina Jonev.

Zbog osmeha prošla kroz pakao

Kao primer najgore torture prema detetu od 11 godina navodi primer devojčice koja nikada na društvenim mrežama nije slikala lice.

- U pitanju je dete čiji su roditelji, inače intelektualci, od nje tražili da na društvenim mrežama nikada ne slika lice. Međutim, na vršnjačkoj grupi se pojavio izazov slikanja osmeha. Devojčica je uslikala samo svoj osmeh, a budući da je u periodu kada mlečni zubi i dalje ispadaju, deca su počela da dele njenu fotografiju. Za svega nekoliko minuta nju je zapratilo 2.000 ljudi. Devojčica se potom pohvalila ocu da joj je neverovatnom brzinom skočio broj pratilaca. Nesrećni čovek je odmah uzeo njen telefon, a potom ostao šokiran porukama koje su joj slali vršnjaci. "Crkni, nakazo", "Sa takvim osmehom ne treba da živiš", "Zapratio sam te samo da vidim koliko si ružna" bile su samo neke od poruka koje je ovo dete dobilo. Hvala bogu da joj je otac uzeo telefon, da ona nije pročitala te užasne komentare. Međutim, ovaj primer govori koliko su nam deca isfrustrirana i agresivna – zaključuje Katarina.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17