• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.02.2022

10:35

OBEĆANO - ISPUNJENO! Usvojena nova lista inovativnih lekova, na njoj se nalazi NAJSAVREMENIJA TERAPIJA!

Društvo

OBEĆANO - ISPUNJENO! Usvojena nova lista inovativnih lekova, na njoj se nalazi NAJSAVREMENIJA TERAPIJA!

Podeli vest

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je usvojio novu listu sa 26 inovativnih lekova, koji bi kako je najavljeno trebalo da budu dostupni od maja

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u gostovanju na TV Tanjug da će biti objavljena nova lista inovativnih lekova, navodeći da će do sada u lečenje nekih od najozbiljnih oboljenja biti uloženo čak 53 miliona evra, što je dvostruko više nego 2020. godine, kada je najviše novca bilo uloženo.

"Imam jednu ekskluzivnu vest, posebno za ljude koji boluju od dijabetesa, hepatitisa C, eventualno raka dojke ili raka debelog creva, ili nekog drugog malignog oboljenja - ove godine, sada idemo sa novom listom inovativnih lekova i to sa do sada sa najvećom sumom novca koju ulažemo", rekao je Vučić u intervjuu za Tanjug.

Više pročitajte OVDE

Na toj listi se nalazi najsavremenija terapija kako za maligne bolesti, tako i za nemaligne, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević ŠKodrić i naglasila da je za te lekove izvojeno 53 miliona evra, najviše do sada.

"Nova savremena terapija stavljena na listu koristiće se za lečenje karcinoma bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju", rekla je Radojević Škodrićeva.

Na listi je i terapija za dijabestes, multipla sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofilija, rekla je ona i dodala da je listu usvojio RFZO, da sada treba da je usvoji Vlada Srbije pa da se sprovede postupak nabavke.

Direktorka RFZO dodala je da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju dobijati potuno besplatno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sanja Radojević Škodrić


Radojević Škodrićeva kaže da lekove dobiti svi pacijenti koji boluju od malignih oboljenja a ispunjavaju kriterijume struke.

Uvođenjem tri dodatna leka zaokruženo je, kako naglašava, lečenje obolelih od karcinoma, i prva i druga linija terapije.

"Prvu liniju terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremnu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje", rekla je i dodala da je cilj inovativne terapije da se maligne bolesti pretvore u hronične.

Savremena terapija - četiri nova leka, od kojih se dva primenjuju oralno a dva subkutano, biće prekretnica u lečenju dijabetičara kojih je 750.000 u Srbiji.

Naglasila je da ovim novim lekovima dolazi do sprečavanja komplikacija pre svega kardiovaskularnih i bubrežnih kod pacijenta koji boluju od dijabetesa.

Iako smo imali lek za obolele od multipla skleroze, postoji grupa tih pacijenata sa takozvanom sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplasklerozom za koje nije uopšte postojala terapija i oni sada dobijaju lek, rekla je ona.

"I pacijenti sa početnom fazom hepatitsa C dobijaju terapiju, do sada su je dobijali uglavnom pacijenti koji imaju razvijenu fazu bolesti, kod kojih je došlo do ciroze, a sada će i oni sa početnom fazom što znači da kod njih dolazi do izlečenja", navela je ona.

Naglasila je da su uspeli da nabave najnoviju devetovalentnu HPV vakcinu koja će od maja biti dostupna za decu stariju od devet godina.

"U 19 zemalja vakcina se daje samo devojčicama, u 13 samo dečacima. Medutim, mi smo uveli i za dečake i devojčice, jer je poznato da su muškarci pre prenosioci, a da žene češce obolevaju", navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija