• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

22.02.2022

16:53

OVA NELAGODNOST OTKRIVA DA LI STE PRELEŽALI KORONU! Javlja se mesecima nakon infekcije!

Pixels

Društvo

OVA NELAGODNOST OTKRIVA DA LI STE PRELEŽALI KORONU! Javlja se mesecima nakon infekcije!

Podeli vest

Stručnjaci upozoravaju na mnoge probleme koji se javljaju nakon prležane zaraze

Iako u Srbiji imamo manji broj novozaraženih koronavirusom, a mnoge evropske zemlje polako ukidaju mere, stručnjaci iz dana u dan upozoravaju na sve veću listu postkovid simptima koji se javljaju kod pacijenata koji su preležali infekciju i to čak i kod onih koji su imali lakšu kliničku sliku ili su koronu preležali na nogama.

Simptom produženog kovida koji je manje poznat definiše se kao određeni osećaj u rukama, nogama i koži, kažu lekari.

Produženi kovid, odnosno simptomi koji ostaju i stvaraju muke i dugo nakon negativnog testa posle preležane infekcije, može dati različite signale da se telo i dalje bori sa posledicama korone.

Među njima je i jedan koji ne biste nužno povezali sa koronavirusom, jer će se javiti na koži, a nije osip ili "kovid prsti" koje su lekari ranije opisali. U pitanju je osećaj utrnulosti ili bockanja koji se javlja na koži i mesecima nakon preležane infekcije.

Produženi kovid i težina njegovih simptoma nemaju veze s tim kakvu ste kliničku sliku imali, pa se može javiti i kod asimptomatskih slučajeva.

Foto: Shutterstock

Produženi kovid i težina njegovih simptoma nemaju veze s tim kakvu ste kliničku sliku imali

Ako često imate osećaj utrnulosti u prstima ili udovima, moguće je da ste imali koronu, a da to niste ni znali. Ako uz to imate stalan osećaj iscrpljenosti, plitak dah, probleme sa spavanjem ili pamćenjem, vrlo je moguće da ste imali koronu.

Lekari savetuju da potražite medicinsku pomoć ako uz to imate lupanje srca, anksioznost, bol u uhu, promene u čulima mirisa i ukusa ili osip.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija