• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

22.02.2022

17:29

OVI LEKOVI ĆE LEČITI DO 2.000 ONKOLOŠKIH PACIJENATA GODIŠNJE! Dr Radosavljević o inovativnoj terapiji!

Informer

Društvo

OVI LEKOVI ĆE LEČITI DO 2.000 ONKOLOŠKIH PACIJENATA GODIŠNJE! Dr Radosavljević o inovativnoj terapiji!

Podeli vest

Prim. dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe za Kurir da iz RFZO stižu zaista dobre vesti i da će se savremenim, inovativnim lekovima, čija nabavka se uskoro očekuje, lečiti do 2.000 onkoloških pacijenata godišnje

- Mnogo dobijaju pacijentkinje s karcinomom dojke u dve velike kategorije: hormon - receltor pozitivni u odmakolm stadijumu i HER2 pozitivni u adjuvantnom, postoperativnom pristupu. Takođe, veliki napredak je uvođenje biološke terapije u prvu liniju lečenja metastatskog karcinoma debelog creva, za sve pacijente u dobrom opštem stanju - pojašnjava dr Radosavljević.

Tu je, dodaje dr Radosavljević, i savremeni PARP inhibitor olaparib mod BRCA pozitivnih karcinoma jajnika, novi, biološki i imunološki lekovi za karcinom bubrega i štitaste žlezde, za hroničnu leukemiju.

- Takođe, tu je i proširenje indikacije za lek protiv mučnine i povraćanja izazvanog hemioterapijom, novi ALK inhibitor za odmakli karcinom pluća. Svi ovi lekovi, kojima će se lečiti do dve hiljade pacijenata godišnje, predstavljanu novi napredak naše onkološke prakse u celini, odraz su brige države za duži i kvalitetniji život naših pacijenata. Posebno treba ceniti ovaj napor učinjen u matici velike borbe za kovid pandemijom - navodi dr Radosavljević i dodaje da "kontinuirana briga da se našim bolesnicima obezbede savremeni lekovi u što većem obimu, rezultuje dosad najvećim ulaganjem države i u onkološke lekove".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija