• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv/Informer.rs

22.02.2022

19:03

EVROPA MENJA SISTEM NAPLATE PUTARINA! Cene će se RAZLIKOVATI, a sve zavisi od OVOGA!

Društvo

EVROPA MENJA SISTEM NAPLATE PUTARINA! Cene će se RAZLIKOVATI, a sve zavisi od OVOGA!

Podeli vest

Radi unapređenja životne sredine, države EU će od 2026. imati različite cene putarina

Evropski parlament dao je zeleno svetlo za novi sistem naplate putarine koji će zavisiti od pređenih kilometara ali i emisije CO2. Glavne promene se odnose na komercijalna vozila, pre svega kamione i šlepere, ali će se naplata putarine promeniti i za autobuse, laka komercijalna vozila i putničke automobile. Vinjete će biti validne za kraće periode i imaće ograničenja u ceni.

Nova preporuka Evropskog parlamenta neće naterati države Evropske unije da naplaćuju putarinu vozilima koja koriste njihove auto-puteve, ali ukoliko se odluče na taj potez, moraće da poštuju pravila propisana od strane EU.

Foto: Tanjug

Glavni cilj novih pravila jeste da se naplata putarine umesto vremenskog modela prebaci na model pređenih kilometara, što bolje reflektuje korišćenje puta i zagađenje vazduha. To znači da će zemlje članice eliminisati vinjete (sistem naplate po vremenu korišćenja puta) tokom narednih osam godina. Umesto toga, uvodi se naplata putarine po pređenom kilometru, ali će države članice i dalje moći da zadrže vinjete na određenim delovima putne mreže, ukoliko mogu da dokažu da će novi sistem značajno smanjiti njihove prihode.

Radi unapređenja životne sredine, države EU će od 2026. imati različite cene putarina koje se baziraju na emisiji CO2 za kamione i autobuse, kao i za kombije i minibuse na osnovu njihovih ekoloških performansi. Na taj način će cena putarine biti značajno smanjena za vozila sa nultom ili niskom emisijom štetnih gasova.

Pod novim pravilima, vinjete će biti validne za kraće periode (jedan dan, jedna nedelja ili 10 dana) i imaće ograničenja u ceni koja se mogu uvesti za putničke automobile kako bi se obezbedio pravedan tretman vozača iz drugih zemalja EU.

Foto: Tanjug

Države koje će želeti da naplaćuju putarinu za laka vozila, kao što su kombiji, minibusi i putnički automobili, i dalje će moći da biraju između vinjeta i naplate putarine po pređenom kilometru.

Ova odluka Evropskog parlamenta je preporuka za sve države članice, a svaka zemlja koja prihvati ovu odluku moraće da strogo poštuje ova pravila. Države članice imaju dve godine da se pripreme za primenu novih pravila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija