• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

23.02.2022

17:56

JEDAN DAN POSVEĆEN VRŠNJAČKOM NASILJU NIJE DOVOLJAN! Dosta je bilo zatvaranja očiju pred ovim velikim problemom...

Opština Gračanica

Društvo

JEDAN DAN POSVEĆEN VRŠNJAČKOM NASILJU NIJE DOVOLJAN! Dosta je bilo zatvaranja očiju pred ovim velikim problemom...

Podeli vest

Povodom današnjeg Međunarodnog dana Marković za Tanjug kaže da je dobro to što su mediji počeli da se bave tim problemom, da izveštavaju i informišu i o nekada zaista jezivim slučajevima vršnjackog nasilja

 Današnji Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja dobra je prilika da se skrene pažnja na taj veliki društveni problem, ali jedan dan u godini nije dovoljan za njegovo rešavanje, ocenio je danas Goran Marković autor romana "Boje drugarstva" u čijem zapletu jeste vršnjačko nasilje, ali isto tako i tolerancija, međusobno uvažavanje različitosti i snaga drugarstva.

- Dosta je bilo zatvaranja očiju pred ovim velikim problemom i guranja pod tepih, jer od nasilne dece jednog dana će postati nasilni odrasli i to je onda jedan beskrajni niz koji stvara nebezbedno i problematično društvo -  naveo je Marković koji je pre osnivanja izdavčke kuće "Pčelica" godinama bio učitelj.

Međutim, kako kaže danas vršnjačko nasilje nije izuzetak, već nažalost vrlo česta pojava među osnovcima i srednjoškolcima.

Marković je ocenio da je dobra stvar što se adekvatnom i blagovremenom reakcijom porodice, škole i nadležnih institucija, može mnogo uraditi i smanjti opasne posledice po razvoj deteta.

- Kako žrtvama, tako i nasilnicima potrebno je pružiti pomoć i podršku. Upravo o tome govori moj roman ''Boje drugarstva''. Dečak koji je trpeo nasilje, jer je bio drugačiji od drugih, težak period u životu je prebrodio uz pomoć porodice, roditelja i škole. S druge strane, ništa manje tužnu sudbinu imao je i nasilnik, koji je u suštini bio samo jedan preplašen dečak, koji je trpeo porodično nasilje - naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, deca nisu kriva, oblikuje ih sredina u kojoj žive zbog čega moramo voditi računa kakav im dajemo uzor.

- Sve institucije i pojedinci moraju biti uključeni u rešavanje tog problema. I naravno – sama deca - naveo je autor te savremeno ispripovedane priče o diskriminaciji i vršnjačkom nasilju, sa jedne strane i toleranciji i snazi prijateljstva sa druge.

Marković kaže da je u Osnovnoj školi u Trepči, gde je u susret Danu borbe protiv vršnjačkog nasilja promovisao "Boje drugarstva" bio iznenađen zrelim idejama đaka.

Poruke koje su deca ostavljale u ranac kakav je nosio glavni junak Viktor, a zbog čije boje je postao žrtva nasilja, primeri su dečje mudrosti i iskrenosti čistog srca kada je reč o problemu vršnjačkog nasilja, rekao je Marković.

U svetu i u Srbiji danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv vršnjackog nasilja, poznat kao "Dan roze majica" u znak sećanja na dečaka iz Kanade koji je postao predmet zlostavljanja jer je u školu došao u roze majici kako bi pružio podršku majci oboleloj od karcinoma dojke. Nakon tog događaja, dečakovi drugovi i drugarice u znak podrške došli su u školu u roze majicama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ana

pre 2 godine

Dete citalo knjigu i odusevljeno. Ceo dan mi je pricala o tom decaku kojeg su zbog ljubicastog ranca maltretirala deca i hvalila dvoje dece koja su ga branila. To je bitno da decu privucemo knjigama ali i da im pomognemo da izrastu u dobre ljude.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija