• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

23.02.2022

22:23

ČUDO U 15. VEKU! RUSKI CAR POZVAO MONAHA SA SVETE GORE U MOSKVU! Samo je Lazar iz Prizrena mogao OVO!

Društvo

ČUDO U 15. VEKU! RUSKI CAR POZVAO MONAHA SA SVETE GORE U MOSKVU! Samo je Lazar iz Prizrena mogao OVO!

Podeli vest

Mnogo je istorijskih nepoznanica u srpskoj istoriji, ali je još mnogo više podataka, činjenica i informacija koje smo zaboravili ili nismo imali gde da naučimo

Jedna od takvih priča je i priča o jednom monahu po imenu Lazar koji je bio rodom iz Prizrena. Istorija ga pamti kao Lazara Crnorisca, Lazara Hilandarca ili jednostavno kao monaha Lazara časovničara.

Po čemu je bio poseban? Zato što je on bio prvi čovek koji je postavio i konstruisao veliki sat u Moskvi.

O ovom satu govori i sačuvana minijatura iz 16. veka. Na njoj je prikazan monah koji velikom knezu Vasiliju pokazuje brojčanik. Podaci nam kazuju da je ovaj časovnik radio je punih 217 godina, a onda zamenjen novim, koji je 1621. postavio engleski majstor, pak, nestao u velikom požaru Moskve 1736. godine. Sada se na Spaskoj kuli nalazi treći.

Na poziv Velikog moskovskog kneza Vasilija Dimitrijeviča, monah Lazar je 1404. godine konstruisao prvi javni sat u Rusiji i ugradio ga u kulu Crkve Sv. Spasa u moskovskom Kremlju. Ovo je bio heliocentrični sat.

 

 

Ovaj sat je imao samo jednu nepokretnu kazaljku, dok su se diskovi brojčanika sa ćiriličnim brojevima okretali. Prvi disk pokazivao je zemaljske časove, a ostali su pokazivali položaje planeta i Mesečeve mene.

U carskom Prizrenu, tada bogatom carskom gradu, pretpostavlja se da je naučio časovničarski zanat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija