• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo

26.02.2022

13:08

KONAČNO LEPE VESTI! Kon izneo ohrabrujuću korona prognozu, u ovom mesecu imaćemo nagli PAD NOVOZARAŽENIH!

Društvo

KONAČNO LEPE VESTI! Kon izneo ohrabrujuću korona prognozu, u ovom mesecu imaćemo nagli PAD NOVOZARAŽENIH!

Podeli vest

Korona brojke nastaviće da padaju

Epidemiolog Predrag Kon konačno najavio pad korona brojki i bolju epidemiološku situaciju.

Prema njegovoj proceni, broj novozaraženih nastaviće da pada narednih nedelja, pa u martu možemo očekivati trocifren, a od polovine aprila dvocifren broj novoinficiranih.

Ja sam lično optimista. Mislim da će doći do usporavanja. Prema mom mišljenju, u najgoroj varijanti moglo bi doći do privremenog prekida tog pada, do zaravnjenja, ali to je najgora varijanta. Jednostavno, ne verujem da će virus imati snagu da ponovo počne da se diže, ali to su samo pretpostavke. Mi svakako možemo da kažemo da će biti pada ne samo tokom ove nego i naredne nedelje, samo je pitanje kojom brzinom – kazao je Kon.

Na pitanje da li krajem marta možemo da očekujemo i kraj pandemije bio je oprezan i manje optimista.

Treba da razlikujemo šta je kraj epidemije, a šta je kraj mera. Ublažavanje mera koje sada sprovode pojedine zemlje koje imaju od 80 do 90 odsto vakcinisanih kod nas odavno važi. To ni u kom slučaju nije prekid epidemije. Jedna je stvar epidemijska, a druga na osnovu pokazatelja šta će biti s merama – precizirao je on.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ukidanje kovid propusnica

Govoreći o mogućem ukidanju kovid propusnica, dr Kon je naglasio da bi to bilo odmah moguće da imamo 80 odsto vakcinisanog stanovništva, ovako se o tome može razmišljati ukoliko se situacija ozbiljno ne pogorša i ne promeni, prenosi Alo.

Ne mogu ja da kažem da se donese odluka, ona je, ipak, na nivou države. Ali u ukupnoj svetskoj globalnoj situaciji korona više nema takvo mesto kao što je imala do pre nekoliko meseci, bez obzira na to što su brojke i dalje visoke, to više nije bolest ista kao što je bila na početku. Ali, da ne živimo u zabludi, ovaj stelt omikron za one koji su nevakcinisani i s nekim od komorbiditeta, za te ljude je omikron, a pogotovo stelt omikron, potencijalno smrtna bolest. Upravo zato mi imamo dosta preminulih ljudi – pojasnio je Kon.

On je pozdravio odluku da se započne s autopsijama umrlih od korone.

Što se tiče obdukcija, logično je da počnu da se rade. Da li je moglo ranije, lično mislim da je moglo. U principu, ti nalazi, pogotovo kod ekstremnih slučajeva, neophodni su da bi se do kraja razumeo čitav mehanizam ove sistemske bolesti. Iskreno rečeno, ona nikada nije bila potpuno zabranjena, ali je tražila specifičnu pripremu, koja verujem da je ovog puta urađena – zaključio je Kon.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bata boki

pre 2 godine

A nagli pad?Sto?Poceo rat u Ukrajini,nikoga vise ne interesuju brojke pa se ocekuje nagli pad...A idu i izbori...Smesno!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija