• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso/Informer

27.02.2022

09:33

OVO NE SMETE DA RADITE! Mesopusna nedelja je veoma bitna za PRAVOSLAVNE VERNIKE, evo i zbog čega!

in4s.net

Društvo

OVO NE SMETE DA RADITE! Mesopusna nedelja je veoma bitna za PRAVOSLAVNE VERNIKE, evo i zbog čega!

Podeli vest

Mesopusna nedelja, predstavlja pretposlednju pripremnu nedelju pred Vaskršnji post, u toku koje je dozvoljena upotreba mesa. Završava se Mesnim pokladama. Iza ove sedmice dolazi Siropusna nedelja, u kojoj upotreba mesa nije dozvoljena, iako pravi post još nije počeo

U Mesopusnoj nedelji, Crkva se seća Strašnog Suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Poslednjem Sudu.

Spasenje Hrišćana zavisiće od njihovih dela, pored molitvenog i isposničkog života.

Ova nedelja se sa pomenutom uspomenom slavila još u VI veku, o čemu nam svedoči kondak koji je napisao Sv. Roman Melod. Kanon Mesopusne nedelje napisao je Sv. Teodor Studit, u VIII veku.

Foto: Wikipedia

Neka bi Blagi Gospod sve nas sačuvao na putevima evanđeljskog spasenja, evanđelskom misli i raspoloženjem i dao nam Život Večni u Svom Nebeskom Carstvu. Amin

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelja, jer su u subotu te sedmice uvek februarske zadušnice. Na Kosovu je još zovu i Osovita nedelja. U timočkim selima se naziva Uršna nedelja, kod Crnogoraca se naziva Debela nedelja i Redovna nedelja. U centralnoj Srbiji se naziva Šarena nedelja.

Foto: Shutterstock

U ovu nedelju se ne prave svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće. U sremu se u tu nedelju kolju svinje i priređuju gozbe, jer je to vreme pred Mesne poklade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOBRONAMERNA PORUKA NEDOBRONAMERNIM MEDIJIMA! SPC reagovala na sramne optužbe "Danasa" na račun Crkve i patrijarha Porfirija!
Društvo

DOBRONAMERNA PORUKA NEDOBRONAMERNIM MEDIJIMA! SPC reagovala na sramne optužbe "Danasa" na račun Crkve i patrijarha Porfirija!

U sedmici na izmaku, jedna odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima volšebno je osvanula na stranicama onih medija kojima projektovanje i kreiranje podela u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nije na začelju programske i uređivačke politike, navodi se u saopštenju Informativne službe SPC povodom sramnih optužbi lista Danas i drugih "nezavisnih medija" na račun Crkve i patrijarha Porfirija

27.02.2022

08:54

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija