• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

27.02.2022

12:27

OVA ZEMLJA JE OD DANAS SKINULA SRBIJU SA LISTE ZEMALJA VISOKOG RIZIKA! Evo šta to znači za naše putnike!

Društvo

OVA ZEMLJA JE OD DANAS SKINULA SRBIJU SA LISTE ZEMALJA VISOKOG RIZIKA! Evo šta to znači za naše putnike!

Podeli vest

Od danas, 27. februara, Srbija nije više u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom, u skladu sa odredbama direktive o ulasku u Nemačku u uslovima pandemije korona virusa

Na navedenoj veb stranici možete pronaći i izuzetke koji važe za lica koja su preležala bolest, a koja usled toga dokazuju status potpuno vakcinisanog lica na osnovu jedne primljene doze vakcine.

Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. Sinofarm ili Sputnjik) nije moguća.

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Potvrdu o vakcinaciji potrebno je dostaviti na uvid na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku. Potvrda mora da sadrži prezime i ime, kao i datum rođenja vakcinisanog lica, datum kada je izvršena vakcinacija, broj primljenih vakcina, naziv vakcine, naziv bolesti protiv koje je primljena vakcina kao i naziv i adresu institucije/osobe koja je izvršila vakcinaciju.

Putnici koji putuju avionom u Nemačku u obavezi su da pre polaska prevozniku prilože potvrdu o vakcinaciji. Deci mlađoj od 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vaksinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja, a uz negativni test na prisustvo korona virusa - PCR ili antigenski test. Takođe, deci do šest godina starosti nije potrebna potvrda o vakcinaciji niti test.

Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Ulazak iz Srbije u Nemačku

Takođe, ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je i iz nužnih razloga. Kako je navedeno na sajtu Ambasade Nemačke u Beogradu, za sledeće grupe se smatra da načelno imaju nužan razlog za ulazak u Nemačku: nemački državljani i članovi njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece); građani država Evropske unije i državljani Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda kao i članovi njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece); državljani Srbije i trećih država koji imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država EU ili Šengenske zone, kao i članovi njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

Oni koji imaju nužan razlog za ulaz u Nemačku moraju da pripreme i negativni test na korona virus (antigenski ili PCR) u (planiranom) trenutku ulaska u Nemačku. Test ne sme biti stariji od 48 sati. Putnici koji putuju avionom u Nemačku u obavezi su da pre polaska prevozniku prilože test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Deci mlađoj od šest godina nije potreban test, niti potvrda o preležanom kovidu-19, piše Telegraf.

Foto: informer.rs

Konačno, ulazak u Nemačku iz Srbije je moguć ukoliko je reč o tranzitu kroz Nemačku, ali sa pravom ulaska u zemlju odredišta.

Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i o svrsi putovanja putnici moraju da nose sa sobom. Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije korona virusa važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemlji van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.

Putnici su u obavezi da potvrdu o negativnom testu na prisustvo korona virusa, potvrdu o preležanoj bolesti ili potvrdu o vakcinaciji svom prevozniku stave na uvid pre početka putovanja. Isti dokument putnik je dužan da na zahtev pokaže i službenicima na graničnoj kontroli prilikom ulaska u Nemačku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17