• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

05.03.2022

13:24

NAJNOVIJE STUDIJE O KORONI! Posle preležanog kovida javljaju se OVE komplikacije

Pixabay

Društvo

NAJNOVIJE STUDIJE O KORONI! Posle preležanog kovida javljaju se OVE komplikacije

Podeli vest

Rizik od srčanog udara porastao je za 63 odsto posle preležanog kovida-19, dok je rizik od bolesti koronarnih arterija ili moždanog udara porastao 72, odnosno 52 odsto. Naučnici sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu upozoravaju da mnogi od onih koji se oporave mogu da budu u riziku od komplikacija posle preležane infekcije.

Nekoliko studija identifikovalo je potencijalne komplikacije koje se javljaju posle kovida-19, a koje mogu da budu opasne po život. To su infarkt, bolest koronarnih arterija, srčana insuficijencija, tromboza, moždani udar, nepravilan rad srca, plućna embolija, anksiozni poremećaj, depresija i stres.

Foto: Shutterstock

Koronarna bolest i srčana insuficijencija posle preležanog kovida-19

 

Stručnjaci su na osnovu analize više od 150.000 ljudi pozitivnih na korona virus ustanovili da je stopa stanja (kao što su koronarna bolest, moždani udar i srčana insuficijencija) bila primetno veća kod onih koji su bili zaraženi novim korona virusom u odnosu na one koji nisu.

Takođe, ova razlika je vidljiva i kod osoba, koje su imale blage simptome infekcije i koje nisu ni bile hospitalizovane.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da se ne sme zaboraviti da je kovid-19 sistemska bolest, te da bi oni koji su je preležali mogli da se suoče sa neželjenim efektima, opasnim po život mesecima posle oporavka od infekcije.

Mentalni problemi

Druga studija koristila je baze podataka Ministarstva za boračka pitanja SAD i otkrila da su pacijenti zaraženi novim korona virusom imali veću verovatnoću da razviju probleme sa mentalnim zdravljem u mesecima posle preležanog kovida-19.

- Novi korona virus nije samo respiratorni virus, to je sistemski virus koji može da izazove oštećenja i posledice po ceo organizam, uključujući mentalno zdravlje i pad kognitivnih sposobnosti - podsećaju stručnjaci.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OPREZ! NA ZLATIBORU I ZLATARU SMETOVI VISOKI NEKOLIKO METARA
Društvo

OPREZ! NA ZLATIBORU I ZLATARU SMETOVI VISOKI NEKOLIKO METARA

Taman kada smo pomislili da je stiglo proleće, vratio nam se sneg,koji u pojedinim delovima Zapadne Srbije pada tokom protekla 24 sata. Za noć je na Goliji palo više od 20 centimetara, a put Preko Brdo - Odvraćenica ponovo je neprohodan. Visina snežnog pokrivača na ovom području dostiže i do metar, a čišćenje dodatno otežava jaka vejavica.

28.02.2022

15:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija