• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.MATIJAŠEVIĆ

02.03.2022

08:18

DEDINJE 2 BIĆE KAO SVEMIRSKI BROD! Prve operacije u institutu od 15. marta, a na ovoj tehnologiji zavideće nam i Amerika i Evropa!

Informer/Marko Đoković

Društvo

DEDINJE 2 BIĆE KAO SVEMIRSKI BROD! Prve operacije u institutu od 15. marta, a na ovoj tehnologiji zavideće nam i Amerika i Evropa!

Podeli vest

U izgradnju novog instituta uloženo 42 miliona evra, na raspolaganju najmodernija oprema, nove operacione sale i mladi kadrovi

Prve operacije u novoizgrađenoj klinici za kardiovaskularne bolesti 'Dedinje 2' biće obavljane najkasnije 15. marta. Nakon novog Kliničkog centra Srbije otvaranje još jedne svetski opremljene zdravstvene ustanove u Srbiji očekuje se za desetak dana, a odmah potom i prijem prvih pacijenata.


Kako saznaje Informer, prvu operaciju imaće čast da izvede profesor dr Božina Radević, čuveni i svetski priznat hirurg koji je uradio prve transplantacije na našim prostorima.

Foto: printscreen RTS

 

Nalik na svetske centre


Novi objekat sa najmodernijom opremom, površine oko 14.000 kvadrata, izgrađen na platou iza postojeće bolnice i sa njom je spojen po spratovima - sprat ispod zemlje, prizemlje i četiri nova nivoa. Ukupna vrednost investicije iznosi više od 42 miliona evra.


Ovaj, kako ga opisuju, 'kardio svemirski brod' Srbija je čekala više od 25 godina, kaže direktor 'Dedinja' dr Milovan Bojić.

Činjenice o 'Dedinju 2'

42 miliona evra je vrednost investicije
14.000 kvadrata
6 spratova
108 kreveta
4 operacione sale
120 novih radnih mesta


- Spremni smo za otvaranje i rad u punom kapacitetu već od polovine marta. Naše 'Dedinje 2' biće mesto gde će se spojiti najbolji kadrovi, svetska stručnost, najnovija oprema i visoka tehnologija. Imamo nove operacione sale, prostrane sobe, najmodernija odeljenja... Ova  nova zgrada jeste ostvarenje našeg sna nakon više od četvrt veka. Otvaranjem novog bloka dobijamo jedan veliki institut koji će moći da parira najvećim svetskim centrima ove vrste - ponosno govori profesor Bojić i ističe:


- U novoj zgradi, koja je površine 14.000 kvadrata, ima 108 bolesničkih kreveta. Pored najnovijih aparata i opreme, tu su i ambulante, biohemijska i transfuziološka služba, bolnička apoteka, centralna sterilizacija kakvu smo do sada gledali na filmovima. Potpuno su nove i intenzivna nega i operacioni blok. Tu su još i restoran za zaposlene, trpezarija za pacijente, kabineti za profesore, velika svlačionica i kupatila za zaposlene... Na jednom mestu dobijamo sve ono što nismo imali.

Foto: Informer/Marko Đoković

 

Na pitanje kada se očekuju prve operacije direktor Bojić kaže:


- Otvaranje očekujemo za desetak dana i nakon toga, kroz dan-dva, odmah možemo da počnemo da radimo. Sve smo već spremili, organizovali, završavamo rasporede pregleda i operacija. Prvu operaciju, koja će ujedno biti i svečano otvaranje operacionog bloka, uradiće prof. dr Božina Radević, naš najpoznatiji hirurg koja je u penziji i koja je svojevremeno uradio prve transplantacije jetre u Jugoslaviji!

Hibridna sala

"Prvi put imaćemo hibridnu salu, gde u isto vreme može da se obavlja više operacija i intervencija"
Milovan Bojić

 


Moderna tehnologija


Prema Bojićevim rečima, u novoj zgradi posebno se izdvaja operacioni blok, u kojem je prvi put u Srbiji izgrađena i multipraktik-hibridna sala.


- Za nju mogu da kažem da je mozak operacionog bloka! U njoj se istovremeno može obavljati više operacija, odnosno intervencija. Na primer, ako počnemo ugradnju stenta, pa krvni sud pukne, nema premeštanja pacijenta u drugu jedinicu. Odmah dolazi drugi specijalista i rešava taj problem, dok se prvobitna operacija nesmetano obavlja dalje. Takođe, dok traje zahvat, mogu se raditi i dodatni snimci i pregledi. Imaćemo ukupno četiri operacione sale u novom delu i mogu slobodno da kažem da ćemo imati najbolji operacioni blok i intenzivnu negu u ovom delu sveta. Obišao sam mnoge vaskularne centre i u SAD i u Evropi, i tvrdim da je ovaj naš daleko iznad mnogih čuvenih svetskih centara, po svim standardima - naglašava naš sagovornik i dodaje:

Foto: printscreen RTS

 


- Operacije će se u 'Dedinju 2' obavljati brže i lakše, sa najmanjim mogućim rezom, sa ciljem da se pacijent posle dva-tri dana oporavi i ide kući. Na 'Dedinju 2' imaćemo tri nove angio-sale i novu nuklearnu magnetnu rezonancu, koja će biti podešena tako da rešava samo patologiju srca i krvnih sudova.

Posao za još 120 zdravstvenih radnika

U razgovoru za Informer prof. dr Bojić rekao je i da su planirana nova zaposlenja i ulaganja u mlade lekare.
- Mi smo već zaposlili mlade kadrove i neprestano ulažemo u njih, njihovu edukaciju i znanje. Naravno da nećemo stati, jer će nam za novi centar trebati oko 30 do 40 lekara i 80 medicinskih sestara. Moramo da budemo još bolji - kaže on.

Profesor dr Milovan Bojić, na kraju, naglašava da se njegov i san njegovih kolega ostvario pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je 2018. godine položio kamen temeljac za ovu zgradu i lično nadgledao njenu izgradnju.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija