• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/s

07.03.2022

09:53

Kao što je buknuo rat u Ukrajini, buknula je tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama!

printscreen

Društvo

Kao što je buknuo rat u Ukrajini, buknula je tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama!

Podeli vest

Molimo se za mir neprestano, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani molimo se za mir u Ukrajini, rekao je patrijarh srpski Porfirije juče na večernjoj službi praštanja u hramu Svetog Save na Vračaru

 

- Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala da budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima. Taj rat otkriva podeljenost. Taj rat proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija - rekao je Patrijarh, istakavši da je zbog toga buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama; tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet.

- To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni. Zato osećam potrebu da podstaknem sve nas večeras ovde sabrane da tugu pretvorimo u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih. Podsećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice - kazao je patrijarh.

Dužni smo Hrista Boga radi, istakao je Porfirije, da posvedočimo istinsku i pravu ljubav, ljubav jevanđeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbeglice dolaze ne primimo samo u naše domove nego da ih smestimo i u naša srca, u našu ljubav.

- Mi smo, to već znate, pokrenuli kao Crkva sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini i skupili smo već izvesnu svotu koju ćemo, na način na koji to bude moguće, dostaviti mitropolitu Onufriju, a on će znati gde da tu našu skromnost kao izraz saosećanja i ljubavi dodeli tamo gde je to potrebno nezavisno od toga ko je koje vere i ko je koje nacionalnosti - poručio je poglavar SPC.

Isto tako, braćo i sestre, naglasio je patrijarh,pozivam i sve nas da zebnju pretvorimo u razboritost, u mudrost, jer nam je to itekako potrebno u svetu jednostranih, pa i neretko i ne od juče, medijskih manipulacija i kampanja i u vremenu naših ličnih, emocionalnih i iskustvenih iskušenja.

- Molimo se da nam Bog da mudrost da odlučujemo i postupamo najbolje moguće u interesu čuvanja jednih drugih od sebe, ali čuvanja jednih drugih za sebe, da se molimo, braćo i sestre za mir, da delujemo odlučno, da čuvamo i svedočimo mir gde god da jesmo i gde god da živimo, a naročito da uložimo sve svoje duhovne i sve druge snage da čuvamo i očuvamo mir na prostorima gde se prožimamo i gde živimo sa drugim narodima i, ako hoćete, na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje. Sa ovog mesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što pre dođe do mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu - zaključio je patrijarh Porfirije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17