• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink/Informer

07.03.2022

16:41

OSNOVCI MOGU BEZ TELEFONA! Ovako je protekao prvi dan BEZ MOBILNIH u školi u OVOM srpskom gradu!

Društvo

OSNOVCI MOGU BEZ TELEFONA! Ovako je protekao prvi dan BEZ MOBILNIH u školi u OVOM srpskom gradu!

Podeli vest

Ako mislite da je vest najavljena suviše bombastično, probajte sami da nađete odeljenja dece koja će dan provesti, a da nijednom ne uzmu telefon u ruke. Teško, je l da?

Nije lako ni u OŠ "Dositej Obradović". Kako priča direktorka Ivana Joksimović, prvi dan kako su im ukinuli mobilne telefone protekao je uspešno, ali mnogo lakše za mlađe nego starije osnovce.

- Sve je krenulo odlično! Deca su ujutru, po dolasku u školu, predala mobilne telefone, oni su zaključani u njihovim ormarićima i dobiće ih kad krenu kući. Možda je svega jedan odsto roditelja imao poneki negativan komentar, ali ostali su odlično reagovali - priča Ivana Joksimović.

Lepa vest je da su mlađi osnovci odmah prihvatili nova pravila. Kako ističe direktorka, izašli su po užinu, šetali u dvorištu, smejali se i pričali, čini se više nego pre.

- Moramo da ih naučimo da više razgovaraju i da se više druže. Teže će biti sa starijim osnovcima koji su više navikli na telefone. Zato planiramo da uvedemo kutak za učenike i da u školu vratimo neke društvene igre - poručuje ona i otkriva šta će biti "zamena" za telefone.

Foto: Informer

Đaci odmah prihvatili nova pravila

Podsetimo, đaci OŠ "Dositej Obradović" u Požarevcu od danas u školi više ne koriste mobilne telefone. Od trenutka kada kroče u školu pa sve dok ne krenu nazad kući, za njih će mobilni biti zabranjeni. To znači da neće moći da ih uzimaju čak ni dok su na malom i velikom odmoru.

Direktorka je navela niz razloga zbog kojih su i roditelji i škola rešili da donesu ovakvu odluku.

- Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka - ispričala nam je Joksimović.

Treći razlog je i svetska kriza, odnosno rat u Ukrajini jer, kako kaže, deca i tako mala prate vesti i ne moraju stalno da gledaju strahote koje im preko telefona iskaču.

A četvrti razlog je - vaspitanje. Ovako će se, nada se Joksimović, deca naučiti da budu strpljiva.

- Ona misle da sve mora odmah i sad. Znate koliko puta sam videla kako izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima "dala mi je četiri". Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te četvorke? Tako i na ekskurzijama, telefoniraju od bandere do bandere - navela nam je.

Procedura

Procedura će inače biti takva da će nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, biti u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija