• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

09.03.2022

11:20

NAUČNICI ZABRINUTI DA OVE DVE POSLEDICE MOGU BITI TRAJNE! Ovako korona utiče na vaš MOZAK!

mod.gov.rs

Društvo

NAUČNICI ZABRINUTI DA OVE DVE POSLEDICE MOGU BITI TRAJNE! Ovako korona utiče na vaš MOZAK!

Podeli vest

Promene na mozgu posle korone zabeležene su kod velikog procenta pacijenata i to u dve naročito regije

Naučnici sa Univerziteta Oksford otkrili su da su snimci magnetne rezonance pacijenata koji su imali koronavirus pokazali veoma zabrinjavajuću stvar.

Foto: Freepik.com

Stručnjaci su analizirali podatke 785 učesnika studije, kojima je rađena magnetna rezonanca. Njih 401 je između dva snimka dobilo i prebolelo koronavirus, a samo 15 je moralo da ide u bolnicu što znači da je velika većina imala lakšu kliničku sliku, pa je virus mogla da pregura i na nogama.

Snimci su potvrdili nešto čega su se lekari bojali duže vreme - da korona izaziva promene na mozgu, i to oštećenje tkiva i opadanje broja sivih ćelija u dve ključne regije.

Studija je pokazala da je najviše promena utvrđeno u centrima mozga za osećaj mirisa, što je već u neku ruku bilo poznato jer je većini pacijenata konstatovana i anosmija odnosno gubitak čula mirisa. Ali su promene utvrđene i u delovima mozga odgovornim za sećanje na događaje koje smo doživeli.

Foto: Pixabay

Snimci magnetne rezonance pokazali su i da se mozak, u proseku, i smanjio za određeni procenat ako se posmatra cela njegova zapremina. Opadanje kognitivnih funkcija je, takođe, bilo zabeleženo kao simptom kod učesnika studije.

Sada će naučnici, koji su svoju studiju objavili u žurnalu "Nature", dati sve od sebe da utvrde da li su kognitivne promene reverzibilne, odnosno da li je moguće povratiti izgubljene funkcije nakon preležane korone.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija