• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.03.2022

21:34

SRBIJO, BEZ PANIKE, SVE JE POD KONTROLOM - NEMA POVIŠENE RADIOAKTIVNOSTI! Stručnjaci objasnili na koji  način je naša zemlja zaštićena...

Društvo

SRBIJO, BEZ PANIKE, SVE JE POD KONTROLOM - NEMA POVIŠENE RADIOAKTIVNOSTI! Stručnjaci objasnili na koji način je naša zemlja zaštićena...

Podeli vest

Radioaktivnost u vazduhu u Srbiji je ista kao i pre nego je ukrajinska nuklearna elektrana u Černobilju ostala bez napajanja električnom energijom zbog čega bi radioaktivne supstance mogle biti oslobođene. Stručnjaci ističu da je Srbja sigurna i da nam ne preti opasnost

U Srbiji se i danas dan pamti strah koji je zavladao među ljudima kada se davne 1986. godine saznalo za katastrofu u nuklearnoj elektrani Černobilj. Ovih dana mnogi strepe da bi istorija mogla da se ponovi i da bi radiaktivnost mogla da stigne do naše zemlje. Stručnjaci za radijaciju , međutim, objašnjavanju da nema mesta panici.

Pomoćnik direktora i rukovodilac inspekcije Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost Srbije Vladimir Janjić gostujući u Beogradskoj hronici istakao je da je radioaktivnost u vazduhu ista kao i pre situacije u Ukrajini.

Proteklih dana na teritoriji naše zemlje nisu izmerene povišene doze gama zračenja.

Foto: Printskrin/ RTS

Vladimir Janjić

Prema njegovim rečima, radijacija je svuda oko nas, u vazduhu, u zemlji, u stvarima, u kamenju i u nama samima. Prirodna radioaktivnost je posledica prirodnog zračenja koje primamo od kosmičkog zračenja, iz samog tla, od sastava zemlje.

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije kaže za RTS da u ovom trenutku nema opasnosti od povećane radijacije na našem području, kao i da se ne očekuje povećanje radioaktivnosti ni u narednim danima. Ona navodi da je Srbija spremna u slučaju da se bilo šta dogodi.

- U slučaju da ipak dođe do povećanog nivoa radioaktivnosti, imamo spremne mere zaštite koje se propisuju u tom slučaju - poručuje ona.

Kako se meri radioaktivnost u Srbiji

- Radioaktivnost se u Srbiji meri na dva načina! Automatski sistem rane najave, automatizovan sistem sa devet mernih stanica, raspoređenih od severa, od granice sa Mađarskom do juga u Vranju. Taj sistem meri radioaktivnost na svakih 30 minuta i podaci se šalju na centralni server, na svakih 30 minuta se mogu videti najnoviji rezultati merenja - objašnjava Janjić.

Radioaktivnost se meri i preko monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini, vodi, zemljištu, hrani, vazduhu, koji vrše ovlašćene laboratorije: one skupljaju uzorke svega što treba da se meri – vodu iz reka, uzorke iz vazduha...

Foto: Printskrin/ RTS

Vedrana Vuletić

Janjić navodi da je krovna institucija što se tiče međunarodne saradnje u ovoj oblasti Međunarodna agencija za atomsku energiju.

- Saznali bismo u roku od pola sata, najviše sat vemena, ako bi Međunarodna agencija dobila takva saznanja - kaže Janjić.

Foto: Informer/Fotomontaža

Nuklearnoj elektrani prekinuto napajanje strujom?

Radioaktivne supstance bi mogle biti oslobođene iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju, jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom, saopštila je ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom".

- Sve informacije dolčaze do Direktorata i prosleđuju se svim nadležnim institucijama, kao što su MUP, Sektor za vanredne situacije, RHMZ, a obavestili bi se građani preko kanala - dodaje on.

Kaže da građanin može da sluša preporuke nadležnih institucija kako da se ponaša i koje korake da preduzme u skladu sa tim merama.

Ne postoji opasnost

Vuletićeva ističe da elektrane u Ukrajini imaju protokole kako da postupaju u slučaju bilo kakve opasnosti, pa i u slučaju ovakvih neočekivanih ljudskih akcija. To znači da automatski, ukoliko je ugrožen bezbedan rad elektrana, one se gase i idu u poseban režim.

- U Direktoratu smo podigli pripravnost i pomno pratimo 24 sata šta se dešava sa nuklearnim elektranama i na bilo kakav znak alarma reagujemo. I dalje razmišljamo o postupcima šta bismo preduzeli i eventualnim merama zaštite ukoliko postoji bilo kakva sumnja da je radioaktivnost ispuštena u životnu sredinu - kaže Vuletićeva.

Foto: printscreen

Prestao prenos podataka iz Černobilja u nadzornu agenciju UN

Sistemi za praćenje nuklearnog materijala u postrojenjima za radioaktivni otpad kompleksa nuklearne elektrane u Černobilju, koji su ruske snage preuzele prošlog meseca, prestali su da prenose podatke nadzornom organu za nuklearnu energiju UN (IAEA), saopšteno je iz sedišta ove agencije.
Zaštitne mere se odnose na sferu rada IAEA u okviru koje se prati kretanje nuklearnog materijala.

Podaci meteorologa veoma bitni

- Ukoliko bi se desila neka nuklearna katastrofa, kao ona u Černobilju, ako bi se radioaktivne čestice širile, ako bi došle u atmosferu, podaci od RHMZ bili bi od velikog značaja kako bi se mere primenile - kazao je Janjić.

Meteorolog Ivan Ristić napominje da bi u slučaju, da dođe do nuklearne havarije u narednom periodu, radioaktivni oblak brzo došao i prešao našu zemlju bez taloženja na tlu.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Srbija ima prirodan štit

- Od srede, 9. marta, iznad naše zemlje će se uspostaviti jako severoistočno visinsko strujanje, brzine vetrova na visini dostizaće brzine takozvanih mlaznih struja od preko 100 km/h. U prizemlju, da građani ne brinu, duvaće severac, brzinom od 4 do 8 metara u sekundi. Srbija je u zavetrini prirodnog karpatskog štita tako da jedino visinski vetrovi mogu da nam donesu sve tipove čestice, uključujući i one radioaktivne iz Ukrajine, ukoliko se tamo desi nuklearna havarija - kaže meteorolog Ristić i dodaje:

- Kako sada stoje stvari u sklopu te cirkulacije na naše područje doći će suv i hladan vazduh, tako da se padavine ne očekuju. 

- Treba upozoriti da bi u drugoj polovini nedelje, ako bi u Ukrajini bilo nuklearnih havarija, radioaktivni oblak brzo došao i prešao našu zemlju. Pošto padavina ne bi trebalo da bude, uticaj tog radioaktivnog oblaka bi se osetio samo u trenutku njegovog prolaska iznad nas, ne bi trebalo da dođe do njegovog taloženja na tlu.

- Od ponedeljka, 14. marta, a najverovatnije i do kraja meseca, više nećemo biti u opasnosti da, u slučaju nuklearne havarije, do nas direktno stigne radioaktivni oblak u kratkom vremenskom intervalu - ističe Ristić.

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lila

pre 2 godine

Zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića smo zaštićeni od radijacije, za razliku od dosmanlija koji su nas ubijali zračenjima

Rade R

pre 2 godine

Jel su ovo Ukrajinci lažima prevazišli svoje učitelje Amerikance!? Ili još uvek samo tačno prenose i rade ono što im ovi, Ameri, kažu! Da, Rusi su ludi pa će da dozvole da se poveća radijacija! Opasni ovi ukrajinski fašisti banderaši! Kad lažu na boga ne misle! Ukrajinski fašistički meci i granate šire "mir, blagostanje i milosrđe" kao i američki! A samo Ruski ubijaju, masakriraju i uništavaju, i to samo neke "nevine žrtve"!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija