• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

13.03.2022

07:00

IGRALE SE DELIJE NA SRED ZEMLJE SRBIJE... Pola Balkana o njima peva, a da li znate, ko su, zapravo, bile DELIJE?!

Društvo

IGRALE SE DELIJE NA SRED ZEMLJE SRBIJE... Pola Balkana o njima peva, a da li znate, ko su, zapravo, bile DELIJE?!

Podeli vest

Gotovo da svakodnevno možemo da čujemo reč "Delije", međutim, mnogi građani, kako najmlađi, pa tako i stariji gotovo da ne znaju ko su zapravo bile Delije

Naši istoričari i književnici kažu da su u zaborav otišli Zatočnici - srpski vitezovi, delije.

- Zatočnici su bili posebni vitezovi koji su se borili za slavu. Njih nije zanimalo ni bogatstvo, ni politički ciljevi, ni za koga, a ni zbog čega se bore. Oni su želeli samo da dokažu da su najbolji - pričao je za medije Aleksandar Tešić, književnik i jedan od prvih koji su progovorili o ovom delu srpske tradicije.

Zatočnici su bili srpski samuraji. Ne samo da su delili isti istorijski period već ih je bilo širom sveta. U Nemačkoj su se zvali Riteri, u Engleskoj Cempioni (odatle i izraz "šampion"), u Francuskoj Ševalije Blan - beli vitez, u Španiji Kampeador.

Ipak, naziv koji su ovi srpski zatočnici dobili u Turskoj mnogima je i danas poznat.

- Kada su naši zatočnici otišli u službu kod Turaka oni su im dali naziv Delije i taj termin se zadržao do današnjih dana. Bili su veliki ratnici i proslavili su nas van granica Srbije, a mi smo im se odužili tako što smo ih zaboravili - pričao je Tešić, autor knjige "Vitez zatočnik".

Problem leži u tome, naglašava, što se srpski srednjovekovni izvori uglavnom svode na crkvene spise u kojima nema pomena o zatočnicima. Neki konkretniji tragovi nalaze se u epskim narodnim pesmama.

Najpoznatiji opis zatočnika dao je francuski putopisac iz 16. veka Nikola de Nikol koga je istoričar Radovan Samardžić preveo na srpski jezik. Na oko dve strane on je opisao ove neobične srpske ratnike.

- Zatočnici su nastali od klasničnih megdandžija, koji su borbu shvatili kao profesiju. Njih je karakterisalo to da su bili vrsni borci koji su se kitili orlovim perjem. Međutim, da bi to mogli da urade morali su u dvoboju da pobede deset drugih, da budu najbolji - objasnio je Tešić.

Kada se srpska država raspala krajem 15. veka padom Smedereva, većina zatočnika je prešla u ilegalu i postali su drumski razbojnici, pa su dobili naziv gusari. Oni su se tako raširili i stigli do Ugarske, čak i Poljske.

- U Poljskoj su bili inspiracija za njihovu laku konjicu - legendarne husare. Ovo će vam reći svaki ozbiljniji istoričar u toj zemlji. Gde god da odete na strane sajtove na kojima se raspravlja o Delijama i Husarima videćete da svi priznaju da oni vode poreklo sa naših prostora, da smo im mi bili uzor. Kao i njihovo zanimanje, i imena ovih hrabrih srpskih boraca izgubljena su u istoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"VI STE SVET" IRITIRA SRBE... ILI NAS PODSEĆAJU DA SU SRBIJA I SAD PRIJATELJI 140 GODINA? Šta nam to Amerika poručuje, zašto koriste Milunku Savić, Pupina, Teslu, Pekića?!
Politika

"VI STE SVET" IRITIRA SRBE... ILI NAS PODSEĆAJU DA SU SRBIJA I SAD PRIJATELJI 140 GODINA? Šta nam to Amerika poručuje, zašto koriste Milunku Savić, Pupina, Teslu, Pekića?!

Milunka Savić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Borislav Pekić, Ivo Andrić... Svi su oni deo kampanje američke ambasade "Vi ste svet", koja se na našim medijima emituje duže od godinu i, kako kažu iz diplomatske misije SAD u Beogradu, ima za cilj da oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali u svetskoj politici, nauci, ratu...

11.03.2022

17:03

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17