• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

15.03.2022

08:56

VELIKE MUKE MLADIH MEDICINARA TOKOM PANDEMIJE - Zbog korone praksu nisu imali u bolnicama, a ovo im je najteže palo!

Printskrin/ RTS

Društvo

VELIKE MUKE MLADIH MEDICINARA TOKOM PANDEMIJE - Zbog korone praksu nisu imali u bolnicama, a ovo im je najteže palo!

Podeli vest

Zbog pandemije koronavirusa, đaci Medicinske škole nisu imali praksu u zdravstvenim ustanovama. Vežbali su na lutkama, ili jedni na drugima

Nikome nije prijatno da primi injekciju, da mu vade krv, daju infuziju - sem realne nelagode, uvek postoji i određena doza straha. To lutka ne može da pokaže, a učenici medicinskih škola praksu imaju upravo na njima.

Zbog pandemije koronavirusa, đaci Medicinske škole nisu imali praksu u zdravstvenim ustanovama. Vežbali su na lutkama, ili jedni na drugima.

- Velika većina nas nije imala mogućnost da ide na kliniku i da radi sa pravim pacijentima, rad jeste otežan, ali mi smo veliku većinu uspeli da nadoknadimo radom u kabinetima - kaže jedna od učenica ove škole.

Budući medicinari vežbaju na specijalnim lutkama, ali one ne mogu da pokažu bol, strah, strepnju.

- Naglašavamo šta je bolno, šta stvara bolnost, kako treba prići pacijentu, kako treba reagovati u određenim momentima, kako prepoznati neke situacije koje su nenadane, a koje se uživo mogu videti - navodi Tatjana Tomić iz Medicinske škole "Beograd".

Foto: Printskrin/ RTS

I ugostiteljima bilo teško

Zbog korone, teško je bilo i budućim turističkim radnicima i ugostiteljima. U školi su učili kako da spreme, postave i posluže, a susret sa pravim restoranom i barom velikog hotela bio je posebno iskustvo.

- Mislim da je svako od nas to doživeo na drugačiji način. Kad sam ušla, to je za mene bilo kao neko carstvo, jer ipak me jedna takva kuhinja čeka u budućnosti - kaže Nevena koja uči za kuvaricu.

Njen kolega kaže da imaju potreban inventar u školi.

- Ovde sve učimo i ovde imamo sav potreban inventar, mislim da sve što bismo naučili tamo da smo naučili i ovde, samo treba da se priviknemo da radimo sa pravim gostima.

Malo su ipak u boljem položaju nego njihovi vršnjaci iz medicinskih škola.

- Dostava je radila, kuhinje su radile i mi smo imali tu sreću i uspeli smo opet da neko dete pošaljemo da radi. Naravno, njima je bilo dosta teže, mislim na ljude koji se bave usluživanjem, prosto taj kontakt sa ljudima, mislim da su svi bili uplašeni - rekla je Danijela Pantić Vlahović iz Srednje turističke škole.

Iako su praksu savladali i u otežanim uslovima, đaci će imati pravi doživljaj kada budu imali prvi kontakt sa pacijentima ili gostima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17