• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2022

17:00

POSLE CRVENE KIŠE SRBIJU ĆE POGODITI JOŠ JEDNA METEOROLOŠKA POJAVA! Meteorolog upozorava - Zbog ovoga ćemo imati naglu promenu vremena!

Društvo

POSLE CRVENE KIŠE SRBIJU ĆE POGODITI JOŠ JEDNA METEOROLOŠKA POJAVA! Meteorolog upozorava - Zbog ovoga ćemo imati naglu promenu vremena!

Podeli vest

U Srbiji je danas pala crvena kiša, a meteorolog Ivan Ristić ističe da nam posle ove meteorološke pojave stiže još jedna koja donosi zahlađenje

Nakon današnje pojave crvene kiše na teritoriji Srbije očekuje nas hladna košava koja će doneti naglo zahlađenje objašnjava meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs.

Nova količina hladnog vazduha iz Sibira tokom današnjeg dana krenuće prema istoku Evrope. Sibirski anticiklon ponovo će ojačati i premestiti se na krajnji istok Evrope i doneti ponovo zahlađenje praćeno hladnim istočnim vetrom.

- Njegov uticaj na vreme u našoj zemlji se očekuje od petka, 18. marta, kada će uz pojačan istočni i jugoistočni vetar, u Podunavlju i Pomoravlju poznatiji kao hladna košava, ponovo doći do prodora hladnog vazduha sa istoka - kaže Ristić.

Kako nastaje hladna košava

Naziv za vetar hladna košava dolazi od toga što je uzrok u nastajanju tog vetra hladni sibirski anticiklon.

Hladna košava nastaje kada hladan vazduh krene sa severoistoka Evrope ka Balkanu. Tada košava donosi hladnije vreme za pet do deset stepeni.

Foto: V. J.

Najjači udar vetra u Beogradu ikada

Najduži period košave zabeležen je 1953. godine, kada je duvala neprestano od 11. oktobra do 10. novembra, odnosno 31 dan. Isti slučaj ponovio se u februaru 1972. godine

Nešto kraće duvala je košava 1951. godine (27 dana), a zabeležene su i košave još iz tridesetih godina prošlog veka (1934. i 1935. godina), koje su trajale 23 dana.

U Vršcu je 25. marta 1957. godine zabeležena brzina od 135 kilometara na čas.

Pojedini udari košave su u januaru 1972. godine u Beogradu na Zelenom brdu dostizali 137 kilometra na čas. To je, do sada, najjači udar vetra u Beogradu.

Mraz se vraća, temperature ispod proseka 

Nakon prijatnih temperatura kakve smo imali proteklih dana, u Srbiju se ponovo vraća mraz.

- Sa prilivom suvog i hladnog vazduha sa istoka tokom vikenda doći će i do razvedravanja, tako da se u jutarnjim časovima ponovo očekuje slab i umeren mraz. Vetar će oslabiti. Maksimalna dnevna temperatura u nižim predelima će se kretati od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a na planinama od -5 do 0 stepeni Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine - ističe meteorolog.

Foto: Informer DN

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje promenu vremena

Prema prognozi meteorologa Ristića slično vreme očekuje nas i u prvim danima naredne nedelje.  

Prolećne temperature možemo da očekujemo od 23. marta.

- Postepena promena vremena dolazi od srede i iz dana u dan biće sve toplije. Krajem sledeće nedelje maksimalne temperature biće oko 20 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog.

Foto: V.J.

Činjenice i zanimljivosti o košavi

Najjača je ujutru

Košava spada u vetrove koji duvaju sa planine, ali je u isto vreme i vetar koji tokom dana menja intenzitet, i najsnažnije duva između pet i deset sati ujutro.

Košava je istočni ili jugoistočni vetar koji duva sa Karpata, a u naše predele dolazi kroz "Gvozdenu kapiju Dunava", odnosno Đerdapsku klisuru.

Dolazi sa Dunava

Duva dolinom Dunava, u većem delu Srbije i u Vojvodini, sve do Subotice. Javlja se oko Dimitrovgrada, Niša, Kruševca, Kraljeva, u Pomoravlju i Šumadiji, dok je oko Kolubare i u Mačvi nešto slabija. Najjača je u južnom Banatu.

Postoji topla i hladna košava

Topla košava nastaje u situacijama kada se istočnije od nas nalazi anticiklon, dok je u Sredozemlju ciklon i donosi otopljenje i do desetak stepeni.

Brzina vetra i trajanje

Srednja brzina košave je od 18 do 36 kilometara na čas, ali pri pojedinim udarima njena brzina može premašiti i 108 kilometara na čas.

Ne postoji određen period koliko će dana košava duvati. Stoga nisu tačna ni verovanja da košava uvek duva neparan broj dana.

Nosi pesak

Košava je bila poznata i po živom pesku koji je nekada nosila po južnom Banatu. Još i danas ima mesta oko Golupca, Velikog Gradišta, a naročito u Banatskoj peščari, gde košava nosi pesak.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija