• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.03.2022

15:12

OBOREN REKORD NA DEDINJU 2, SRBIJA LIDER U REGIONU! Naši lekari u jednom danu izveli 21 operaciju na otvorenom srcu

Insajder/Marko Đoković

Društvo

OBOREN REKORD NA DEDINJU 2, SRBIJA LIDER U REGIONU! Naši lekari u jednom danu izveli 21 operaciju na otvorenom srcu

Podeli vest

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", koji je obnovljen i otvoren pre nekoliko dana, oboren je rekord - u jednom danu izvedena je čak 21 operacija na otvorenom srcu, veliki poduhvat domaćih lekara

Sve operacije izvedene su juče, a operisani pacijenti osećaju se dobro i tokom dana biće prebačeni sa intenzivne nege na odeljenje radi daljeg oporavka.

Upravnik kardiohirurgije dr Slobodan Mićović, jedan od lekara koji je operisao pacijente, rekao je za Tanjug da je u operativni proces bio uključen tim od 30 hirurga, ekipe anesteziologa, anastetičara, tehničara, te da je svako od njih dao svoj maksimum jer dobra kardiohirurgija znači pravi timski rad.

- Počeli smo sa intervencijom ujutru, u pola sedam, a prethodno smo ceo vikend proveli na Institutu stavljajući sve aparate u pogon i proveravajući bezbednosti - kazao je Mićović.
 

Foto: Insajder/Marko Đoković

Naglasio je i da je toliki broj operacija koje su izvedene juče veliki poduhvat, ali da to nije urađeno da bi se obarali rekordi, već da bi se pokazala ozbiljnost i predanost radu.

Dodaje da je većina operacija urađena u novoj zgradi, a sedam operacionih radilo je punim kapacitetom, kako bi se što veći broj pacijenata operisao.

- Ovo je jedinistvena ustanova, ovakva intenzivna nega, operacione sale, zaista su nešto namodernije što tehnologija može da pruži medicini i to nam daje više mogućnosti da dalje razvijamo kardiohirurgiju - kazao je Mićović.

Ističe da je cilj povećanog broja intervencija da se smanji, a zatim i ukine lista čekanja za kardiohirurgiju, a da će se to postići tako što će se tokom dana izvoditi najmanje 10 operacija, da bi se zatim taj broj povećavao na 14 dnevno.
 

Foto: Informer

Mićović kaže da se u Institutu uporedo radi i na edukaciji mladih lekara, te da je cilj da se nastavi sa tim kako bi i mlađe kolege imale potrebna znanja i mogle da odgovore različitim izazovima u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine u redovan operativan program uvedeno je devet novih procedura, a u planu je da se u narednom periodu uvedu još tri, čime bi se zaokružio širok dijapazon kardiohirurških intervencija.

- Mi smo sada već lider u regionu, a postaćemo sigurno i u Evropi - zaključio je dr Mićović.

Mogućnost da se dnevno izvede veliki broj operacija na srcu dodatno dobija na značaju, kada se zna da, prema podacima, u Srbiji od infarkta svake godine umre više od 50.000 ljudi, dok globalno, godišnje, premine između 18 i 19 miliona ljudi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17