• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2022

14:14

VAZDUH U BEOGRADU JAKO ZAGAĐEN! Pustinjski pesak pogoršao kvalitet, evo kako meteorološki fenomen UTIČE NA ZDRAVLJE

Informer.rs

Društvo

VAZDUH U BEOGRADU JAKO ZAGAĐEN! Pustinjski pesak pogoršao kvalitet, evo kako meteorološki fenomen UTIČE NA ZDRAVLJE

Podeli vest

Pogoršanje kvaliteta vazduha izazvano je transverom pustinjskog peska, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje saopšteno je da je danas došlo do naglog porasta koncentracije suspendovanih čestica PM10 na celoj teritoriji Beograda što je indeks kvaliteta vazduha svrstalo u kategoriju jako zagađen.

Analizom koncentracija drugih zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM2,5, meteoroloških podataka kao i obilaskom terena utvrđeno je da je uzrok naglog pogoršanja kvaliteta vazduha transport zagađenja sa velikih udaljenosti.

Saharski pesak u Beogradu

U Beograd je stigla vazdušna masa koja je sa sobom donela saharski pesak. Najznačajnija karakteristika ove vrste zagađenja jeste nagli skok koncentracija suspendovnih čestica PM10, dok su ostali parametri uključujući suspendovane čestice PM2,5 kao i gasovite zagađujuće materija na značajno nižem nivou što nije slučaj kada zagađenje potiče iz lokalnih izvora antropogenog porekla.

Foto: Informer

Crvena kiša ostavila pesak

Ovo potvrđuje činjenicu da pored antropogenih postoje i prirodni izvori zagađenja vazduha kao što su transfer pustinjskog peska na velike udaljenosti, šumski požari, erupcije vulkana i drugo. Pored toga, ukazuje se i na značajan uticaj meteoroloških fenomena kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pozivaju građane da se pridržavaju zdravstvenih preporuka
pridruženih uz kategoriju jako zagađen vazduh koje se nalaze na sajtu beoeko.com.

Uticaj na zdravlje stanovništva

Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije.

U osetljive grupe spadaju stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuke za ponašanje stanovništva

Preporuka za celokupnu populaciju: Izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha - piše na sajtu beoeko.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija