• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Informer

17.03.2022

23:20

U ŠKOLE TREBA UVESTI PREDMET O BOLESTIMA! Evo, šta kažu stručnjaci....

Društvo

U ŠKOLE TREBA UVESTI PREDMET O BOLESTIMA! Evo, šta kažu stručnjaci....

Podeli vest

Od bolesti srca dnevno umre minimum 145 osoba, od kancera 54, a, iako smo par meseci imali i po 60 i više preminulih od kovida 19, zaključak je da nam od korone u proseku dnevno umire 28 osoba. Prema statistici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za 2020. godinu te godine u Srbiji su ukupno preminule 114.954 osobe, a od toga je 55.305 preminulo od kardiovaskularnih bolesti, 20.767 od tumora i 10.356 od korona virusa

Naša zemlja je na drugom mestu u Evropi po oboljenju srčanih bolesti i umiranju, a  na trećem u svetu. Korona je u Srbiji odnela veliki broj života, za dve godine epidemije od posledica ove bolesti u našoj zemlji su preminule najmanje 15.633 osobe, međutim, i u toku ove dve godine, vodeći izroci smrti su bile bolesti srca i kancer.

-Zato treba što pre uvesti edukaciju mladih ljudi još u školi. Deca uče istoriju i geografiju, to je dobro u smislu opšteg obrazovanja, ali ono od čega zavisi život tog budućeg čoveka i žene je edukacija o ishrani, pušenju, drogi.Toga uopšte nema u školama, nijedan čas takve edukacije- kaže za ''Telegraf'' profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg i savetnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".  

On dodaje da misli da je krajnje vreme da se u nastavu uvede predmet o elementarnom znanju o bolestima koje su svakodnevno prisutne, čija je klinička slika lakša.  

Prema rečima prof.dr Danice Grujičić, direktorke Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) godišnje od malignih bolesti premine oko 20.000 ljudi. Nažalost, brojke obolelih se povećavaju svake godine. Kako kaže prof.dr Grujičić procene su da će maligne bolesti preuzeti vodeću ulogu od kardiovaskularnih po broju obolelih kroz nekoliko godina.

 

Foto:  

Prof.dr Grujičić: Onkološki pacijenti su najveća žrtva korone

 

-Smatram da su onkološki pacijenti najveća žrtva korone. Mnoge bolnice su pretvorene u kovid, naši pacijenti iako su disciplinovani iz straha da se ne zaraze propuštali su preglede. Nažalost, često su nam dolazili u terminalnoj fazi, kada malo šta možemo da učinimo - naglašava za ''Telegraf'' prof.dr Grujičić i podvlači da mora da se radi na preventivi i vaspitavanju naroda da redovno odlazi na preglede. A to, kako kaže, podrazumeva podrazumeva reformu primarne zdravstvene zaštite.

 

Oboljevaju mladi

 

Granica oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti se snižava na uzrast od 25. do 30. godina, a prema statistikama kardiohirurških klinika  mladih pacijenata ima na stotine, dok je za osobe od 30. do 40. godina, postalo uobičajeno da neko dođe sa anginom pektoris, navodi prof.dr Miljko Ristić 

 

Prof.dr Ristić navodi da su srčana oboljenja, kada je on počeo da radi, bila vezana uglavnom za starije pacijente,koji imaju više od 50, 60, 70 godina. Danas je, kako primećuje, to drugačije. 

-Najmlađi pacijent kojeg sam operisao od infarkta imao je 25. godina. Tri bajpasa. Kada smo ga otvorili, videli smo arterije koje su jako bile izmenjene sa plakovima, što je karakteristično za uznapredovalu bolest krvnih sudova srca. Statistika će biti još gora kada Institut "Batut" bude objavio broj pacijenta koji su umrli prošle godine (i onkološki i kardiološki)- primećuje prof.dr Ristić.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija