• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

17.03.2022

23:00

NAJVIŠE MILIONERA JE U BEOGRADU! Čime se oni bave...

Društvo

NAJVIŠE MILIONERA JE U BEOGRADU! Čime se oni bave...

Podeli vest

U Srbiji ima tačno 30.290 "ozbiljnih" milionera, od čega je oko 5.000 Vojvođana. Najveća pojedinačna zarada bila je oko 11 miliona evra godišnje, odnosno oko 900.000 evra mesečno

Na osnovu prijava Poreskoj upravi Republike Srbije za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2020. godinu o tome koliko je građana Srbije za godinu dana zaradilo više od 16.000 evra, najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik, pri čemu su 91 odsto prijavljenih muškog pola.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima, kreću se u rasponu od oko 73 miliona do oko 1.290 miliona dinara. To praktično znači da je najveća pojedinačna zarada bila oko 11 miliona evra godišnje, što je oko 900.000 evra mesečno.

 

Nova pravila

 

Od januara ove godine postoje nova pravila za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak i to za poreske obveznike mlađe od 40 godina. Ove godine prijavljuje se i plaćanje godišnjeg poreza za dohodak ostvaren u 2021. godini.

Za pomenutu kategoriju građana novina je da je za njih dupliran neoporezivi limit i to po osnovu neto prihoda od zarada, samostalne delatnosti ili autorskih i srodnih prava. Oni će praktično, platiti porez na dohodak iz prošle godine, i to samo na iznos koji prelazi 6.400.000 dinara (umesto ranijih 3,2 miliona).

S tim u vezi, kada se bude podnosila prijava za 2021. godinu, sva fizička lica koja su imala manje od 40 godina na dan 31. decembra 2021. godine i ostvarila godišnji neto priho u iznosu do 6.400.000 dinara biće u celosti oslobođena plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana.

 

Foto: printscreen

Podaci za prethodnu godinu biće objavljeni do kraja godine

 

Najviše prijava podneto je od fizičkih lica sa teritorije, koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd - ukupno 20.368 prijava. Pritom prednjači Novi Beograd.

Na drugom mestu je Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad – 6.039 prijava, slede Kragujevac i Niš.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd (87 lica su domaći državljani, a 13 su strani državljani).

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2020. godini ostvarili dohodak veći od 2.987.424 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade u Srbiji.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija