• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

17.03.2022

14:44

ŽUTE BUBAMARE PREPLAVILE SRBIJU, ČIM IH VIDITE U KUĆI IZBACITE IH NAPOLJE! Stručnjaci upozoravaju: Ne dirajte ih rukama, mogu da izazovu OVO!

printskrin/jutjub/tamahagane1700

Društvo

ŽUTE BUBAMARE PREPLAVILE SRBIJU, ČIM IH VIDITE U KUĆI IZBACITE IH NAPOLJE! Stručnjaci upozoravaju: Ne dirajte ih rukama, mogu da izazovu OVO!

Podeli vest

Građani se ovih dana žale na najezdu žutih bubamara koje ispuštaju neprijatan miris

Visoke temperature su iz njihovih staništa izmamile mnogobrojne insekte, a mnogi od njih završe upravo u našim domovima. Pored smrdibuba koje inače važe za glavne uljeze, u kuće i stanove poslednjih nekoliko dana ulaze i azijske, žute bubamare.

Međutim, iako izgledaju bezopasno ne bi trebalo da se navikavate na zajednički život sa ovim insektima, već ih izbacite napolje što pre, ali ne dirajte ih golim rukama, jer mogu da izazovu alergijske reakcije, a i ispuštaju neprijatan miris.

Azijska bubamara je donesena u Evropu kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši. Međutim, neočekivano, adaptirala se na život van plastenika.

Foto: Pixabay

Azijska bubamare potiskuju domaće

Ona velikom brzinom potiskuje domaću bubamaru koja, kao i svuda u Evropi, postaje ugrožena. Ova vrsta je u Srbiju stigla pre nekoliko godina i do danas se proširila po celoj zemlji. Prvi put se pojavila na Fruškoj gori 2008. godine.

Žuta bubamara veoma otporna

- Azijska bubamara je invazivna vrsta, koja je u kompeticiji za resurse sa „našom“ bubamarom, a pored toga postala je i njen predator jer u ishrani između ostalog koristi i larve domaćih bubamara. Imajući u vidu da je ova vrsta agresivnija ona se prenamnožava i dolazi do istiskivanja naših bubamara - rekla je Milica Rajković iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine.

Usled porasta temperatura i dolaska lepog vremena, azijske bubamare napuštaju skloništa u kojim su hibernirale tokom zime, a usled prenamnožavanja jedan deo populacije ulazi u zatvorene prostore, pa i u naše stanove.

Po Srbiji se raširila jer joj pogoduje naša klima, a poznata je po tome da se lako prilagođava različitim uslovima sredine, različitoj hrani, temperaturi i vlažnosti vazduha. Pored toga, otporna je na brojne parazite i biljne bolesti.

Mogu da izazovu alergiju

Ipak, i ako smo kao deca učeni da su bubamare pitomi i, za promenu, simpatični ineskti, nikako ne bi trebalo da dirate njenu azijsku rođaku.

- Kod ljudi mogu dovesti do pojava hipoalergijskih reakcija kod osetljive populacije, a na faunu deluju tako što smanjuju broj "naših" bubamara - rekla je Milica Rajković.

Ukoliko vidite jednu bubamaru, verovatno će ih uskoro biti mnogo više. Ženke ispuštaju feromone koje privlače mužjake, pa vaš prozor može da postane glavno skupljalište ovog insekta.

Preporuka je da izbacite bubamaru iz kuće čim je vidite, ali nemojte da ih dodirujete, pogotovo ako ste skloni alergijama.

- Preporuka je da prisutne insekte odstranite fizički usisavanjem bez da ih pritiskate jer usled pritiska one ispuštaju supstancu koja nije prijatnog mirisa i eventualno može doći do ostavljanja fleka - kaže Rajković i dodaje da ne mogu da oštete nameštaj i tkaninu jer im to nije hrana.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija