• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

17.03.2022

14:56

TIODOROVIĆ O NOVOM SOJU KORONE U IZRAELU: Epidemiolog objasnio kakvu kliničku sliku daje i koji su simptomi!

Tanjug/Pixabay

Društvo

TIODOROVIĆ O NOVOM SOJU KORONE U IZRAELU: Epidemiolog objasnio kakvu kliničku sliku daje i koji su simptomi!

Podeli vest

U Izraelu otkrivena dva slučaja zaraze novim sojem korona, a epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je kakvu kliničku sliku daje nova kombinacija omikrona BA.1 i BA.2

Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo je da su otkrivena dva slučaja zaraze novim sojem korona virusa u toj zemlji, odnosno da je došlo do kombinacije omikrona BA.1 i BA.2.

Epidemiolog i član Kiznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da nema razloga da nas to zabrinjava, jer su mutacije sasvim očekivane, i da ovaj soj daje blažu kliničku sliku.

- To je kombinacija omikrona BA. 1 i BA. 2 i praktično se karakteriše blagim povišenjem temperature, groznicom, bolovima u mišićima i zglobovima. I sami Izraelci su doneli odluku da nema hospitalizacije takvih bolesnika, i da to prolazi kao obična prehlada. Taj soj su dobili preko nekoga ko je stigao iz inostranstva na njihov aerodrom. Uzeli su uzorak, i otkrili ga. To znači da se takva vrsta kombinacije dešava po svetu, ali evo što je važno, oni su ipak ozbiljna medicina, važno je da nema nikakvih ozbiljnih znakova bolesti. U pitanju su lakše kliničke slike, i uglavnom sve prolazi lako i nema hospitalizacije - kaže profesor Tiodorović.

Foto: pexels.com

Maske su ostale kao preporuke

Kako je navelo ministarstvo Izrela, taj soj još uvek nije poznat u svetu, a otkriven je PCR testiranjem putnika na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Tiodorović podseća da je virus u cirkulaciji, i da je to sasvim očekivano da se dešavaju mutacije, s tim što se ne očekuje da će doći do ozbiljnijih, zbog prirodne zakonitosti.

- Na nama je da budemo ozbiljni, jer ovo nije prošlo kao što se vidi po brojkama koje rastu u poslednja tri dana. Mi sada treba da mislimo na one ljude koji su osetljivi ili preosetljivi zbog svog pada imuniteta, na hronične bolesnike. Maske su ostale kao preporuka, ali ljudi su to shvatili kao da im više nisu potrebne, u redu, ali mi moramo da mislimo na one koji su slabiji, pa da ih zaštitimo. Što se brojeva tiče, oni će ići gore-dole u narednih desetak dana, ali posle toga očekujem jedno smirivanje, zaključuje profesor Tiodorović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija