• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.03.2022

13:03

NA OVIM MESTIMA U SRBIJI MASKE SU OBAVEZNE! Za nenošenje preti kazna, a evo ko mora da ih nosi

Društvo

NA OVIM MESTIMA U SRBIJI MASKE SU OBAVEZNE! Za nenošenje preti kazna, a evo ko mora da ih nosi

Podeli vest

Krizni štab doneo je odluku da nošenje maski u zatvorenim prostorijama više nije obavezano, međutim i dalje postoje mesta na kojima se nenošenje maske kažnjava

Iako maske nisu obavezne u zatvorenom prostoru na snazi ostaje preporuka za njihovo nošenje.

Ipak postoje mesta na kojima su one obavezne, a reč je o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

Ko je u obavezi da nosi masku

Maske su u obavezi da nose zaposleni u zdravstvenim ustanovama, kao i lica koja ulaze i borave u toj ustanovi.

Zaposleni u ustanovama za smeštaj starih lica, kao i oni koji ulaze i borave u ustanovi, ali ovo pravilo ne važi i za korisnike.

Novčana kazna za nepoštovanje ove mere iznosi 5.000 dinara.

Nošenje maski na nivou preporuke ostaje u pozorištima, bioskopima, školama, gradskom prevozu, odnosno svim zatvorenim prostorijama. 

Foto: mts

Đaci jedva dočekali da skinu maske

Đaci jedva dočekali da skinu maske, kakvog su mišljenja nastavnici?

Iako se novo pravilo odnosi i na osnovne i srednje škole, ovih dana nastala je prava pometnja, jer su roditelji i nastavnici podeljenog mišljenja. 

Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika Devete gimnazije u razgovoru za Tanjug ističe da nijedna škola nije donela odluku da su maske obavezne.

- Situacija u beogradskim gimnazijama je prilično podeljena, s obzirom na to da kada mi dobijemo preporuku, to je nešto što može, a ne mora nužno da se poštuje. Školama je ostavljeno da donesu konačnu odluku, a nijedna škola do sada, prema njenim rečima, nije donela odluku u svom kolektivu da su maske i dalje obavezne za đake i zaposlene.

Ðaci su, kako navodi Dimitrijević, jedva dočekali da ne moraju da nose maske, ali je stav među nastavnicima podeljen.

- U kolektivima, među decom i nastavnicima još ima zaraženih. Mi kao nastavnici smatramo da smo njima primer i ukoliko nosimo maske, đaci imaju potrebu da masku stave, a ni mi se ne osećamo dovoljno bezbedno jer vladaju virusi - kazala je ona. 

Kako ističe Dimitrijević, maske nosi 10 do 20 odsto učenika tokom časa u nekim odeljenjima, a negde čak niko, dok kada je reč o profesorima, od 30 do 50 odsto njih nosi maske u zavisnosti od smene.

Prema njenim rečima postoji nezanemarljiv procenat nastavnika koji smatraju da ova mera jeste prerano ukinuta.

Foto: Insajder/Marko Đoković

U bolnicama obavezno nošenje maski

I roditelji podeljenog mišljenja

Nakon anonimne ankete koju je Informer.rs sproveo među roditeljima, došli smo do zaključka da je više onih koji se raduju novim merama, ali ipak ima i roditelja koji smatraju da su deca i dalje trebala na ovaj način da se čuvaju od koronavirusa.

Majka učesnika četvrtog razreda jedne osnovne škole na Karaburmi kaže da je zadovoljna odlukom Kriznog štaba.

- Hvala Bogu da deca konačno mogu da se vide, pričaju, pevaju. Oni su u ovoj kriznog situaciji bili najdisciplinovaniji, međutim i njima je dosadilo da nose maske. Sinu sam u početku kupila neke maske sa slikama fudbalera, likovima iz omiljenih igrica da bi ga navikla na novonastalu situaciju, ali mu je u poslednje vreme dosadilo da nosi masku, pa je često zaboravljao kod kuće. Tetkice im uvek daju, ali je postalo opterećujuće. Baš sam srećna da je epidemiološka situacija takva da možemo da skinemo te maske - kaže naša sagovornica.

Ipak, majka drugog dečaka iz istog odeljenja smatra da je bolje da su deca i dalje nosila maske.

Njima je svejedno, navikli su već na te maske. Ja mislim da je bolje da su ih nosili i dalje kako bismo bili sigurni da se neće zaraziti u školi. Možda sam ja malo paničar, mnogo se plašim tog virusa. Moje dete će i dalje nositi masku jer je sada stvar odluke da li neko želi da je nosi ili ne.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija