• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

19.03.2022

14:43

SRBIJA UVODI NOVI MODEL SKRININGA RAKA DOJKE!

Printskrin/ RTS

Društvo

SRBIJA UVODI NOVI MODEL SKRININGA RAKA DOJKE!

Podeli vest

Zbog toga što u Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.600, a premine 1.600 žena, Srbija će uvesti novi model skrininga - ranog otkrivanja jednog od najčešćih karcinoma, ne samo u našoj populaciji

Predlog za nov način pregleda i otkrivanja bolesti uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, ministru zdravlja predali su studenti medicinskih fakulteta i predstavnici Udruženja "Medicinski krug".

Pred više od 500 studenata medicinskih fakuletata iz cele Srbije, 36-godišnja Ana ispričala je svoju priču - borbu protiv raka dojke je dobila. Ali se njena borba nastavlja.

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke došla je da podrži inicijativu studenata i Udruženja Medicinski krug, da Srbija promeni način preventivnih pregleda i skrininga za otkrivanje raka dojke.

Cilj je da se na vreme dođe do što više mlađih žena, kao i da se uz mamografske i ultrazvučne preglede, uvede i testiranje na gene čije mutacije ukazuju na mogućnost obolevanja.

- Učestalost ovog maligniteta udružena sa BRCA1 mutacijom je najveća u populaciji od 35 do 39 godina. A učestalost maligniteta udružena sa BRCA1 mutacijom u populaciji od 40 do 44 godine. Primetićete da su to žene u delu populacije koje ne potpadaju u trenutne kriterijume koji se sprovode za skrining-  kaže Aleksandar Đurić iz "Medicinskog kruga".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će testovi delovati izuzetno skupo, ali da se njima spasava život koji nema cenu.

- Kada biste računali koliko bi koštalo lečenje u poodmakloj fazi, to neće moći da se uporedi. Znači benefit, život koji ne može da ima cenu, plus troškovi koji bi došli kasnije, ne mogu da se porede. Koliko god da košta - naveo je Lončar.

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli više od 4.600 žena, premine njih 1.600. Otkriven na vreme rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva. Na pojavu raka utiču i mnogobrojni faktori rizika, ali i genetske predispozicije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija