• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

22.03.2022

16:10

VENČANJA U SRBIJI SVE VIŠE, SVADBE SE PRAVE I RADNIM DANIMA! Matičarka otkrila koji meseci su najviše traženi

Društvo

VENČANJA U SRBIJI SVE VIŠE, SVADBE SE PRAVE I RADNIM DANIMA! Matičarka otkrila koji meseci su najviše traženi

Podeli vest

Mladenci su praznik koji slave oni koji su se venčali u proteklih godinu dana. Prošle godine, zbog pandemije, bilo je manje venčanja nego obično, ali je zato ovog proleća teško naći termin

Vukica Maksimović, zamenik matičara opštine Palilula u Beogradu, kaže da je interesovanje mladenaca za venčanje u zgradi opštine manje tokom radnih dana u odnosu na vikend.

Petkom, u popodnevnim satima, iz opštine se izlazi na teren, odnosno u restorane, pa je građansko venčanje moguće i na drugim lokacijama.

- Mladenci koji su rešili da od svog venčanja naprave jedan od najlepših dana u svom životu, već dve godine prolongiraju te termine, ne bi li to ostvarili, a u tom periodu su stasali i novi mladenci, koji bi da svoje venčanje zakažu prvi put, pa je gužva velika - rekla je u Jutarnjem programu Maksimovićeva i priseća se da je jednog vikenda imala čak 18 venčanja po danu.

To je uspešno organizovano tako što su venčanja u zgradi trajala 15 minuta, a na terenu pola sata.

Kada je reč o troškovima, kaže da su oni, za venčanje u zgradi opštine veći za 10 dinara, i da taksa iznosi 330 dinara. Za sudbonosno „da" van zgrade, cena je 14.211 dinara. Lista čekanja za sada ne postoji.

- Ukoliko ne nađemo termin koji ne odgovara našim mladencima, u Beogradu ima 17 matičnih područja, i venčanje u sedištu nekog matičnog područja ,može biti bilo gde-  rekla je.

Foto: Shutterstock

Svadbe manje, restorani jeftiniji

Maksimovićeva navodi i da je primetno da raste broj venčanja sa manjim brojem zvanica i da su zastupljeniji povoljniji restorani u odnosu na protekle godine.

Govoreći o popularnim terminima - julu i maju mesecu naredne godine, Maksimovićeva je navela da veruje da je sa datumima i zakazivanjima u restoranima gužva, ali da u matičnoj službi, termin još može da se nađe.

Ističe da je i septembar popularan i tražen mesec kada je reč o zakazivanju sklapanja braka.

Maksimovićeva je rekla i da nije vodila evidenciju o tome koliko je parova tokom radne karijere venčala, ali da je sa tih ceremonija zapamtila mnogo zanimljivih događaja.

- Venčanja koja pamtim, su u tolikom broju da bi lako mogla knjiga jedna da se napiše - rekla je i dodala da pamti venčanje na Dunavu kada su se jahte spojile u obliku zvezde kako bi se venčanja obavila u isto vreme.

Pamti i venčanje kada je po koleginicu matičarku koja je ceremoniju trebalo da obavi na terenu - stiglo pogrebno vozilo.

Za razliku od ranije, kada su matičari išli da venčaju mladence u balonu ili ronilačkom odelu, u poslednje vreme, kako kaže, nema tako neobičnih lokacija koje oni zahtevaju.

Promenila se i starosna granica mladenaca, pa je tako, kaže Maksimovićeva, prema njenom iskustvu i podacima, mlada starija od 30, a mladoženja od 35 godina.

U Leskovcu je tokom prošle godine porastao broj sklopljenih brakova za 120 odsto, do septembra su rezervisani brojni termini za venčanje, ali nema liste čekanja za nova zakazivanja.

Mladence ove godine u Leskovcu slavi 510 parova.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija